Photo by AbsolutVision on Unsplash

Ινστιτούτο Reuters: Υποχωρεί η ενημέρωση, κυριαρχεί η διασκέδαση

Αύξηση στην κατανάλωση βίντεο και σαφή στροφή του κοινού προς εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης που εντείνει τα προβλήματα για τους παραδοσιακούς εκδότες και παραγωγούς περιεχομένου, καταγράφει η έρευνα του Ινστιτούτου Reuters και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το 2024.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 47 χώρες για το 2023, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επισημαίνει ότι πολλές από τις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί εκδότες οφείλονται στις επιλογές των εταιρειών τεχνολογίας και πρωτίστως εκείνων που λειτουργούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μηχανές αναζήτησης και υπηρεσίες βίντεο.

Ορισμένες από τις εταιρείες τεχνολογίας θέτουν πλέον ρητά σε δεύτερη μοίρα το ειδησεογραφικό και πολιτικό περιεχόμενο, ενώ άλλες προωθούν πιο διασκεδαστικές και ελκυστικές μορφές περιεχομένου – συμπεριλαμβανομένου του βίντεο – για να κρατήσουν τους χρήστες τους για περισσότερη ώρα στις δικές τους πλατφόρμες, σημειώνουν οι συντάκτες της ερευνας.

Για το σύνολο των χωρών που εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώνεται πτώση στη χρήση του Facebook για την πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο, ενώ το TikTok ξεπέρασε για πρώτη φορά το Χ (πρώην Twitter). Το βίντεο εξελίσσεται σε ένα σημαντικό format για την προβολή ειδήσεων, κυρίως όσον αφορά στα νεανικά κοινά. Περίπου 2 στους 3 χρήστες δήλωσαν ότι βλέπουν σύντομα βίντεο με ειδήσεις σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση, ενώ περισσότεροι από 7 στους 10 δηλώνουν ότι βλέπουν ειδησεογραφικά βίντεο στις online πλατφόρμες. Μόλις το 22% επισκέπτεται τα websites των δημιουργών για να δει τα εν λόγω βίντεο.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο καθηγητής Αντώνης Καλογερόπουλος επισημαίνει ότι το 61% των Ελλήνων χρηστών ενημερώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, ωστόσο διαπιστώνει μια αλλαγή στις συνήθειες. Το Facebook χρησιμοποιείται για λόγους ενημέρωσης από το 44%, έναντι 68% το 2016, ενώ άνοδος καταγράφεται στη χρήση του Instagram και του TikTok, με τη δημοτικότητα των δύο υπηρεσιών να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στους νεότερης ηλικίας χρήστες.

 «Ωστόσο, οι Έλληνες εκδότες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να προσελκύσουν μεγάλο κοινό σε αυτές τις πλατφόρμες, όπου κυριαρχούν προσωπικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μικρότερα εμπορικά σήματα», σχολιάζει ο κ. Καλογερόπουλος.  Για την Ελλάδα, η έρευνα σημειώνει μεταξύ άλλων την κυριαρχία των online μέσων και των κοινωνικών δικτύων στην ενημέρωση, καθώς και το καθοδικό κανάλι στο οποίο βρίσκονται τα έντυπα, καθώς και το γεγονός ότι μόλις το 11% πληρώνει συνδρομή για να έχει πρόσβαση σε online ενημερωτικό περιεχόμενο. Η δε εμπιστοσύνη του κοινού προς τα μέσα είναι μόλις 23%, το χαμηλότερο μεταξύ των 47 χωρών που εξετάζονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Reuters και του  Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Subscribe to our newsletter