Το ‘What the Fact?!’ σπάει τα κοντέρ του YouTube

Ο πωρωμένος Mikeius εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση

Ποιος είπε ότι οι Έλληνες δεν ψάχνουν μέσα από τα social media την επιστημονική γνώση και σχολιάζουν μόνο τις εξελίξεις σε reality shows όπως το Survivor; H σειρά των τεσσάρων βίντεο του Mikeius, του κορυφαίου Έλληνα YouTuber, για την ψύξη είχε πάνω από 1.000.000 προβολές και γύρω στα 3.800 σχόλια!  Tα βίντεο μπορείτε να τα δείτε εδώ, εδώ, εκεί και εκεί.

Τι χρειάζεται για να φανεί ότι το κοινό των social media δεν ενδιαφέρεται μόνο για celebrities, sports και reality shows;  O Mikeius αποδεικνύει ότι η επιστημονική γνώση δεν είναι κάτι βαρετό και ξεπερασμένο, αλλά υπό κατάλληλες προϋποθέσεις έχει μεγάλο κοινό που διψάει να μάθει, αγαπάει να κάνει σχόλια και να συμμετέχει ενεργά.

«Κλειδί» για να βγει στην επιφάνεια αυτό είναι η δημιουργία του σωστού περιεχομένου από ένα δημοφιλές πρόσωπο, όπως είναι ο Mikeius. Ο ίδιος είναι ο κορυφαίος ίσως Έλληνας YouTuber, που είχε την έμπνευση να δημιουργήσει τη σειρά βίντεο «What the Fact?!». Με σκληρή δουλειά και σεβασμό στα θέματά του έχει δημιουργήσει μία σειρά από βίντεο για «δύσκολα» επιστημονικά θέματα , όπως «Η ενεργειακή κρίση της αρχαίας Ρώμης”.

O Mikeius είναι χειμαρρώδης και ξεκίνησε με βίντεο που έκαναν –όπως όλα τα δημοφιλή βίντεο στην πρώτη φάση του YouTube- πλάκα. Στη συνέχεια ωστόσο είδε την πλατφόρμα αυτή ως ένα πανίσχυρο κανάλι από που μπορούσε να προωθήσει κάτι που αγαπούσε πολύ, την επιστημονική γνώση. Όπως λέει ο ίδιος , του δίνει ικανοποίηση το ότι συχνά του αφήνουν σχόλια πιτσιρικάδες που λένε ότι περιμένουν τα βίντεό του και τα βλέπουν με όλη την οικογένεια.

Το εγχείρημα έχει ισχυρή δυναμική και αυτό φαίνεται από το ότι το υποστηρίζουν σημαντικοί χορηγοί, όπως το παγωτό Magnum (η σειρά για την ψύξη) ή η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Volton.

Ήδη τα δύο βίντεο από τα οκτώ που θα γίνουν συνολικά για την ηλεκτρική ενέργεια έχουν συγκεντρώσει 500.000 views και περίπου 2.500 σχόλια.

O Mikeius υποστηρίζει τα βίντεό του με όλη την γκάμα των social media, έχοντας μεγάλη επιτυχία και στα υπόλοιπα πλην του YouTube. Κάθε νέο επεισόδιο συνοδεύεται με ξεχωριστά Instagram stories στον προσωπικό του λογαριασμό, με τα views σε κάθε story τα ξεπερνούν τις 40 χιλιάδες.

Η καλλιέργεια της επιστημονικής περιέργειας είναι ένας από τους 2-3 καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσει η κοινωνία τα fake news, λένε οι ειδικοί.  Το λεπτό σημείο είναι ότι δεν υπάρχουν σε αφθονία τα χαρισματικά πρόσωπα που θα διαθέσουν τη δημοφιλία τους, όχι τόσο στο lifestyle, αλλά στη διάδοση «δύσκολων» θεμάτων.

Οι ομάδες της Communication Effect και της Digital Effect έχουν αναλάβει με ενθουσιασμό την προώθηση  του «What the Fact?!» και μοιράζονται τη χαρά με ένα μεγάλο κοινό που περιμένει κάθε νέο επεισόδιο με ανυπομονησία.

Subscribe to our newsletter