Φήμη και Επικοινωνία – 4 τάσεις για το 2024

Η σημασία του employer branding, η θέση της τεχνητής νοημοσύνης, η επόμενη ημέρα των κοινωνικών δικτύων και ο ρόλος του communication director δίνουν το στίγμα στο νέο έτος…

Employee Experience ή Employer Branding

Πείτε το όπως θέλετε. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται την προσοχή της επιχείρησης αν θέλει να διατηρήσει τα άξια στελέχη της ή να βρει καινούργια, με προσόντα ανάλογα των προσδοκιών της.

Εντάξει, αρκετές επιχειρήσεις, μιμούνται συνθήματα πολυεθνικών που κολακεύουν τον εργαζόμενο, αλλά περιορίζονται σε επικοινωνιακές ενέργειες. Θα βρείτε όμως και αρκετές εταιρείες, που νοιώθουν την ανάγκη να υλοποιήσουν ένα πλάνο Employer Branding, όπου το HR συνεργάζεται στενά με το τμήμα επικοινωνίας. Τι λέει η εμπειρία μας; Βιομηχανίες, εταιρείες ΙΤ, επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, είναι στην πρώτη γραμμή, για ουσιαστικές tailor made δράσεις, προσαρμοσμένες σε κάθε εταιρεία ανάλογα με τις ανάγκες της.

Στόχος της καθεμίας είναι να στείλει το μήνυμα ότι δεν αρκείται σε κάποιο από τα αρκετά βραβεία «καλού εργοδότη», αλλά ότι εννοεί πώς η ανάπτυξή της περνάει από την πρόσληψη & διατήρηση στελεχών και εργαζομένων με χαρακτήρα και δεξιότητες.

AI: Φενάκη ή αυτοματοποιεί ήδη tasks και θέσεις εργασίας;

Θα έχετε βαρεθεί τις αναλύσεις σαν τη βροχή, που λένε για το Χ ή το Ψ του ΑΙ. Μέσα σε αυτό τον πληθωρισμό φλυαρίας, μπορεί να έχετε χάσει το ουσιώδες:  ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη, επηρεάζει πλευρές της δουλειάς σας  ή -ακόμα πιο σημαντικό- κάνει disrupt ορισμένες δουλειές και επαγγέλματα.

Στα δικά μας, να πούμε ότι ήδη το ΑΙ επηρεάζει τη Φήμη του brand, ο επενδυτής ή ο υποψήφιος εργαζόμενος, ρωτάει το ChatGPT ή το Bard τι ξέρουν για την εταιρεία σας, τι κάνατε στην τάδε κρίση κλπ. Η εμπειρία μας λέει ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τώρα να παρακολουθείτε τις ρωγμές και τις ευκαιρίες που δημιουργεί το ΑΙ για εσάς. Είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο να ‘μπείτε στο γήπεδο’ που παίζεται το παιγνίδι και θα μάθετε τις συνθήκες, πριν το τζίνι βγεί από το μπουκάλι

Τα social media πέθαναν (;) ζήτω το digital reputation

Αν κάνετε Google search για το ‘social media is dead’, θα σας βγάλει δεκάδες άρθρα των τελευταίων μηνών, που λένε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στα κάτω τους ή πως ο χαοτικός τους κόσμος, έχασε τη γοητεία που είχε πριν τρία χρόνια.

Το αντίθετο όμως συμβαίνει με την αξία της Ψηφιακής σας Φήμης. Ο μέτοχος, ο επενδυτής, ο υποψηφιος εργαζόμενος, θα αναζητήσουν πληροφορίες για εσάς -ως brand, εργοδότη ή συνεργάτη-  μέσα από κάποιο ψηφιακό κανάλι.

Η επικοινωνία έχει εντοπίσει νέα εργαλεία για να παρακολουθεί την ψηφιακή φήμη, πέρα από το να ασχολείται με την παρακμή του πρώην Twitter ή το Facebook που έχει χάσει (σχεδόν) όλη τη νεολαία.

Ένα δυναμικό agency θα σας ενημερώσει για τα νέα εργαλεία και τα καινούργια «γήπεδα» όπου παίζεται το ψηφιακό παιγνίδι και επηρεάζει την εικόνα σας ή τις πωλήσεις σας

2024 η χρονιά του Communication Director

Δεν είναι ευχή, ούτε καλόπιασμα – είναι ευθύνη.  Ο Communication Director αφιερώνει το ένα τέταρτο του χρόνου του σε εταιρικά θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την επικοινωνία. Ο CEO τον θέλει πάντοτε ενήμερο για όλα τα επιχειρηματικά ζητήματα  και ο ρόλος του είναι πολυσύνθετος, όπως δείχνουν και σχετικά ευρήματα σε πρόσφατη έρευνα της Edelman .

Οι ευθύνες αυτές «αυτομάτως» μεταφέρονται στο communication agency που υποστηρίζει το brand.  Οι ευθύνες αφορούν τόσο την «άμυνα», όσο και την «επίθεση».

«Άμυνα» σε εποχή πολυ-κρίσεων σημαίνει προστασία της Φήμης σε όλα τα επίπεδα, από τη δυσφήμιση μέσω ΑΙ, μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις με ακτιβιστές.

«Επίθεση» σημαίνει ενίσχυση της Φήμης του brand μέσω purpose-driven καμπανιών και ανάπτυξη δεσμών με πελάτες, εργαζόμενους και stakeholders.

Εύκολο να τα λέμε, πρόκληση να τα πράξουμε, εφικτό να τα καταφέρουμε, αν έχουμε όραμα και πλάνο, -βεβαίως και τα κατάλληλα στελέχη που τα «κρατάμε» με συνεχή, ουσιαστική εκπαίδευση και δημιουργική δουλειά.

Subscribe to our newsletter