Πώς 4 Ελληνίδες επιχειρηματίες συνδυάζουν δουλειά και ζωή

To δίκτυο ‘’ Women on Top’’ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο ALBA οργάνωσαν (22 Μαϊου) μια εκδήλωση, όπου  παρουσίασαν τέσσερις δυναμικές και επιτυχημένες γυναίκες. Μίλησαν για την  επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη ζωή τους, δηλαδή δεν έμειναν όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες εκδηλώσεις στην επαγγελματική διάσταση.

Η κάθε μια είχε και έχει   τη δική της  προσωπική ιστορία διαδρομή. Αναφέρθηκαν περισσότερο στις δυσκολίες που  αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να υλοποιήσουν μια επιχειρηματική ιδέα , προσθέτοντας επίσης στοιχεία απο την προσωπική τους ζωή. Η πρώτη ομιλήτρια, η Μαίρη Υφαντή μας μίλησε για το πως είναι να είσαι business woman και single mother ταυτόχρονα. Η ίδια χώρισε όταν η κόρη της ήταν ακόμη ενός έτους, και μας εμπιστεύτηκε πως ανεξάρτητα από τις ενοχές που έχει μια μητέρα όταν δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο στο παιδί της λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, το κλειδί της επιτυχίας για εκείνη κρύβεται στους καλούς συνεργάτες,στην προσωπική ισορροπία, αλλά πάνω απ’όλα στον καλό προγραμματισμό. Η Μαίρη έφτιαξε την Office Support,  ξεκινώντας με έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή σ’έναν χώρο 20τμ μέσα στο ίδιο της το σπίτι τον οποίο αποκαλούσε ‘’ γραφείο’’. Σήμερα την βρίσκουμε ως μια επιτυχημένη business woman η οποία με υπομονή,θέληση και όντας και single mum τελικα τα κατάφερε.

‘’Το παν στη ζωή για μένα είναι να περνάω καλά ό,τι και να μου συμβαίνει’’ μας είπε η δεύτερη ομιλήτρια της βραδυάς, η Ρεβέκκα Πιτσίκα . Είχε εξομολογηθεί στους συνεργάτες της πως ήταν έγκυος στον έβδομο μήνα, κάνοντας ειδικές διατροφές και φορόντας φαρδιά ρούχα ώστε να κρύβει τη κοιλιά της και αυτό για να μη χρειαστεί να αλλάξει την καθημερινότητά της. Η Ρεβέκκα έκανε business στο χώρο των human relationships για πολλά χρόνια όταν το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας της χτύπησε τη πόρτα  και αποφάσισε να ιδρύσει το ‘’People for Business’’. Μας είπε πως για εκείνη η επιχειρηματικότητα ήταν επιλογή της και σε καμία περίπτωση ανάγκη,γι αυτό το λόγο δεν ήθελε επουδενί η εγκυμοσύνη να της στερήσει τη δουλειά της και τις απολαύσεις που είχε μέχρι τότε στη ζωή της,όπως μίνι αποδράσεις με τον άντρα της τα σαββατοκύριακα και extreme sports. Μας παραδέχτηκε επίσης πως οι ρόλοι ‘’άντρας και δουλειά’’- ‘’γυναίκα σπίτι και παιδιά’’ στην περίπτωση της δικής της οικογένειας δεν ισχύουν. Η ίδια δουλέυει περισσότερο απ τον άντρα της με αποτέλεσμα να είναι τις λιγότερες ώρες στο σπίτι, αλλά παρ’όλα αυτά η τριών χρόνων κόρη της είναι πλήρως προσαρμοσμένη με αυτό το πρότυπο οικογένειας.Ναί,  ναί και όμως υπάρχουν και αυτές οι οικογένειες πλέον και λειτουργούν ‘’ρολόι’’.

Η ασθένεια και το άλμα στη ζωή

Η τρίτη ομιλήτρια της βραδυάς,η Ειρήνη Ζαννάρα θα μπορούσα να πώ πως συγκλόνισε με την ιστορία της. Από νεαρή ηλικία δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση Marine Industrial and Commercial Ltd ως διευθυντικό μέλος, είχε την ζωή της, αισθανόταν άτρωτη και τα είχε όλα δεδομένα όπως μας εμπιστεύτηκε  και η ίδια. Όμως στα τριάντα δυο της χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Χρειάστηκε να κάνει μαστεκτομή, και στη συνέχεια χημειοθεραπείες οι οποίες τις προκαλούσαν πολύ άσχημες παρενέργεις,ακόμη και απώλεια μνήμης.Στερούνταν τη δουλειά της την κοινωνική της ζωή και οτιδήποτε άλλο απολάμβανε πρίν ως δεδομένο. Κάποια στιγμή ανακάλυψε το ‘’ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ’’ μια εθελοντική οργάνωση για γυναίκες με καρκίνο του μαστού που τη βοήθησε σε τεράστιο βαθμό όπως μας είπε να πειστεί πως ακομη και αυτό της συνέβη για κάποιο λόγο. Στη συνέχεια, μόλις και η ίδια άρχισε να συνέρχεται, αποφάσισε να γίνει εθελόντρια και να δίνει το κουράγιο που της έδωσαν άλλες γυναίκες και κείνη με τη σειρά της. ‘’Ο καρκίνος με έκανε καλύτερο άνθρωπο’’ μας είπε η Ειρήνη Ζαννάρα και έκλεισε την ομιλία της αφήνοντας μας συγκινιμένους.

Η τέταρτη και τελευταία ομιλήτρια του event για την γυναικεία επιχειρηματικότητα ήταν η Κλειώ Γκέκα. Η Κλειώ ξεκίνησε τη καριέρα της ως εκπαιδευτικός,καθηγήτρια γαλλικών συγκεκριμένα και δούλεψε πολλά χρόνια στο γαλλόφωνο σχολείο St.Joseph ώσπου μετά από είκοσι χρόνια αποφάσισε να σταματήσει να διδάσκει και να ασχοληθεί επιτέλους με το πάθος της. Αποφασίζει να ξανασπουδάσει έχοντας περάσει πλέον το όριο ηλικίας που επιτρέπει τέτοιες πράξεις, αλλάζοντας εντελώς κατεύθυνση και να ασχοληθεί με το design και τη διακόσμηση. Όπως ήταν φυσικό δέχτηκε ουκ ολίγα πικρόχολα σχόλια για αυτήν της την απόφαση αλλά δεν το έβαλε κάτω. Ανοίγει ένα δικό της γράφειο design που ασχολιόταν με ανακαινίσεις και μέσω του word of mouth από έναν πελάτη πήγε τους δύο,και πάει λέγοντας. Με πολύ πάθος,καμία οικονομία δυνάμεων,και αγάπη γι αυτό που κάνεις ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει.

Τέσσερεις γυναίκες με πάθος γι αυτό που κάνουν και μεράκι κέρδισαν τις εντυπώσεις όλων όσων βρίσκονταν εκεί και αυτό φάνηκε από τα συγχαρητήρια που δεχόντουσαν πρίν το κοινό υποβάλλει στις κυρίες τις ερωτήσεις του ως τελευταίο μέρος της εκδήλωσης.  Ίσως η πιο σημαντική διάσταση της βραδυάς ήταν ότι οι γυναίκες που έχουν επιχειρηματική δράση, δεν είναι υποκατάστατα κάποιων ανδρών, όπως συνήθως θεωρούμε στην Ελλάδα. Εχει αξία να βγουν στο προσκήνιο, να μην μασήσουν τα λόγια τους όπως κάνουν πολλοί άνδρες επιχειρηματίες, να μιλήσουν για το δύσκολο συνδυασμό ζωής και δουλειάς. Το πιο σημαντικό είναι να επιβεβαίωσουν ότι το ξεπέρασμα της κρίσης, περνάει μέσα από την πιο ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή.

Στέλλα Χαϊκάλη

Subscribe to our newsletter