7 τάσεις που θα επηρεάσουν τα ταξίδια μας και τον τουρισμό το 2017

Από την εκλογή Trump και την πολιτική Putin, μέχρι το Virtual Reality και τις νέες υπηρεσίες της Airbnb, η Edelman καταγράφει 7 τάσεις που θα επηρεάσουν τα ταξίδια μας και τον τουρισμό. Παρότι η έρευνα έγινε κυρίως για την αγορά των ΗΠA, αρκετές αφορούν και τη χώρα μας, όπως το “local obsession”, η επιθυμία των επισκεπτών μια χώρας να ζήσουν αυθεντικές και αναζωογονητικές εμπειρίες σε αυτήν και όχι κάτι επιδερμικό, προκάτ και “τουριστικό”. Παρακάτω, περιληπτικά, οι 7 τάσεις:

Παράμετρος Trump, Πούτιν, Brexit κλπ.

Η εκλογή Trump, οι πολιτικές Putin, η εξέλιξη του Brexit είναι από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τα ταξίδια μας και τις τουριστικές ροές. Οι επισκέπτες προτιμούν ήρεμες περιοχές και αποφεύγουν προορισμούς που είναι στους τίτλους των ειδήσεων ή χώρες όπου γίνονται πολλές αλλαγές.

Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη

Με τον βιώσιμο τουρισμό στο προσκήνιο, η προσοχή θα στραφεί στο πώς ο κόσμος προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή και στη συνεχώς αυξανόμενη μετακίνηση του πληθυσμού. Οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν συνειδητοποιήσει τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, θα ηγηθούν της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, ενώ οι προοδευτικές ταξιδιωτικές εταιρείες θα καταστήσουν τους πελάτες τους βιώσιμους τουρίστες.

Augmented και Virtual Reality

Νέες ευκαιρίες θα δημιουργηθούν για τους travel marketers χάρη στην προσβασιμότητα στην υψηλή τεχνολογία. Ο τομέας του τουρισμού ίσως έχει να κερδίσει τα περισσότερα από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και την επιθυμία των καταναλωτών για εμπειρίες που μοιάζουν με παιχνίδια.

Φιλοδοξία του Airbnb

Το Airbnb έχει αλλάξει ριζικά τα ταξίδια μας από το 2008 όπου ιδρύθηκε και έχει κάνει το όνομά του συνώνυμο με τις ενοικιάσεις σπιτιών μεταβάλλοντας σημαντικά τη βιομηχανία του τουρισμού. Η νέα υπηρεσία του, η πλατφόρμα “Trips”, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο ή μικρή επιχείρηση να δημιουργήσει ένα προϊόν τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει game changer για τη βιομηχανία του τουρισμού.

Εμμονή με το ντόπιο προϊόν

Είναι δεδομένο ότι το τοπικό υπερισχύει πλέον του παγκόσμιου, σε κάθε βιομηχανία και τομέα. Στον τουρισμό, οι ταξιδιώτες αναζητούν πλέον αυθεντικές εμπειρίες. Θέλουν πλέον να εξερευνούν και να βιώνουν ένα μέρος και τις εμπειρίες του σαν ντόπιοι. Οι ταξιδιωτικές εταιρείες προσπαθούν συνεχώς να υιοθετήσουν την τάση αυτή, θα καταφέρουν όμως να συμβαδίσουν με αυτή την ανάγκη των καταναλωτών;

Τρομοκρατία και πόλεμος

Οι τρομοκρατικές απειλές και οι επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν αναδιαμορφώσει το τοπίο των top προορισμών παγκοσμίως. Σαν αποτέλεσμα, οι Βόρειες και οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν τους καλύτερους προορισμούς για το 2017. Πολλά media, μάλιστα, έχουν ονομάσει τον Καναδά – με τον νέο του πρωθυπουργό Justin Trudeau, τον No1 προορισμό για το 2017!

Σχέσεις με τους Millennials

Οι Millennials, όχι μόνο αγαπούν τα ταξίδια, αλλά τα έξοδα για ταξίδια αποτελούν για εκείνους προτεραιότητα, σε σύγκριση με μεγάλες αγορές. Η βιομηχανία του τουρισμού το γνωρίζει και χτίζει επιθετικά τις ενέργειές της πάνω σε αυτό. Το νέο όμως είναι ότι όλο και περισσότερα brands προσπαθούν, χρησιμοποιώντας τα ταξίδια, να προσεγγίσουν το πολυπόθητο αυτό καταναλωτικό κοινό.

Περισσότερα από την έρευνα της Edelman μπορείτε να βρείτε εδώ.

Subscribe to our newsletter