Γιατί επενδύει η AggelioPolis στην Ελλάδα;

Ο Χάρης Ανταράκης εργάζεται στην Σιγκαπούρη. Η Ayca είναι από την Άγκυρα και ο Andrew από την Αυστραλία, αλλά και οι δύο έχουν βάση στην Στοκχόλμη. Εκεί εργάζεται και ο Αντώνης Σκευοφύλαξ, ο οποίος είναι από την Καλαμάτα, ενώ ο Άγγελος Θεοδωρακόπουλος ζει και εργάζεται στην Καλαμάτα.

Αυτή είναι η ομάδα, που υποστηρίζει το ‘ξαναζωντάνεμα’ της AggelioPolis, ενός site αγγελιών που ανήκει στον σκανδιναβικό όμιλο Schibsted, τέταρτου στον κόσμο στον χώρο των media (κύκλος εργασιών 25 δις ευρώ). Τι είδαν οι Σκανδιναβοί και επενδύουν δυναμικά με πλάνο 5ετίας σε ένα site που ίδρυσαν το 2009, αλλά το διατήρησαν σε ‘χαμηλές στροφές’ μετά το 2011;

Η ελληνική οικονομία δείχνει να  μπαίνει σε μια φάση σταθεροποίησης και προσελκύει επενδύσεις ακόμα και σε τομείς που επλήγησαν από την ύφεση. Διεθνείς εταιρείες που μέχρι πρόσφατα απέφευγαν να δοκιμάσουν στο πολύ ανασφαλές ελληνικό περιβάλλον, εκτιμούν ότι έχει πλέον έννοια να (ξανα)προσπαθήσουν.

Η AggelioPolis έχει μια ιδιαίτερη πρόταση στον τομέα των αγγελιών: φέρνει σε επαφή κάποιον που θέλει να πουλήσει οποιοδήποτε αντικείμενο (π.χ. έναν καναπέ ή ένα κινητό), με κάποιον που θέλει να το αγοράσει, χωρίς να έχει κόστος για κανέναν από τους δύο η υπηρεσία που προσφέρει το site.

Το μοντέλο αυτό επιτρέπει στον όμιλο να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, χωρίς να αντιμετωπίζει το φόβο των ζημιών σε μια τόσο δύσκολη αγορά.  Οι πόροι διατίθενται από τις επιτυχημένες αγορές του ομίλου και έτσι έχει την ‘πολυτέλεια’ να υλοποιεί ένα πλάνο 5ετίας. Η επένδυση στην AggelioPolis αναμένεται να κινηθεί στην κλίμακα των 5 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι να αναδειχθεί στο πρώτο site αγγελιών της χώρας.

Κλασσική φιλοσοφία ενός σκανδιναβικού ομίλου, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά μιας διαδικτυακής επένδυσης, όπου τα στελέχη δεν είναι ανάγκη να δουλεύουν στην Ελλάδα. Στην νοοτροπία των Σκανδιναβών εντάσσεται και η διεθνής αξιοποίηση των στελεχών: ο Χάρης Ανταράκης ήταν στην ομάδα που έστησε η AggelioPolis στην Αθήνα, αλλά μετά του δόθηκε η ευκαιρία να διευθύνει τις δραστηριότητες σε μια σειρά χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, με έδρα την Σιγκαπούρη.

Δύο λόγια για τον όμιλο Schibsted: τον ξεκίνησε το 1839 ο ομώνυμος ιδρυτής. Εκδίδει τις μεγαλύτερες εφημερίδες σε Νορβηγία και Σουηδία, αλλά η δυναμική του προέρχεται από sites αγγελιών σε 45 χώρες, με τα πιο επιτυχημένα σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και βεβαίως Σκανδιναβία. Η οικουμενικότητα (και όχι μόνον η φορτισμένη έννοια της παγκοσμιοποίησης) της ιντερνετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Όποιος γνωρίσει τον Χάρη, τον Andrew, την Ayca και τον Αντώνη, αντιλαμβάνεται ότι αυτοί οι νέοι δρόμοι στηρίζονται σε νεαρά στελέχη με βαθειά επαγγελματική κατάρτιση και ικανότητα να ξανοιχτούν στα πεδία της πολυ-πολιτισμικής πραγματικότητας.

Subscribe to our newsletter