Πού δημιουργούνται θέσεις εργασίας στο κλάδο ΙΤ στην Ελλάδα

H ελληνική οικονομία  παραμένει στην «εντατική» με τα ποσοστά της ανεργίας να συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλό ποσοστό. Η αβεβαιότητα των Ελλήνων μαθητών είναι μεγάλη σχετικά με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίες που μπορεί να τους παρέχει η χώρα μας. Που να σπουδάσω; Τι δουλειά μπορώ να κάνω;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ήρθε να δώσει μία ποιοτική έρευνα σε στελέχη στον χώρο του ΙΤ σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης που έχουν οι νέοι πτυχιούχοι στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής εξακολουθεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και μάλιστα με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς μισθούς. Το 65% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα είναι πιο εύκολη η εύρεση εργασίας εκτός Ελλάδας, ενώ το 35% εκτιμά ότι θα εξακολουθήσουν να δημιουργούνται ενδιαφέρουσες ευκαιρίες απασχόλησης εντός της χώρας. Το 20% εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης από μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα με εξαγωγικό αντικείμενο.

Η πληροφορική έχει επιφέρει αλλαγές στην παραδοσιακή δομή οργανογράμματος των εταιρειών. Σήμερα κάθε εταιρεία χρειάζεται ψηφιακές δεξιότητες πέραν του IT department, όπως marketing, πωλήσεις, e-commerce, εξυπηρέτηση πελατών, Βusiness Αnalysis, Έρευνας και Ανάπτυξης και παρέχει δυνατότητες απορρόφησης αν διαθέτεις τα κατάλληλα information skills.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι την επόμενη πενταετία εκτός από τις παραπάνω ειδικότητες, ιδιαίτερη απήχηση θα έχουν υπηρεσίες όπως το Internet of Things, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η βιοπληροφορική.

Η επικεφαλής του HR της πολυεθνικής IRI Έλενα Μενούχου παραδέχτηκε πως «βιώνει πολύ κοντά τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας. Ζούμε σε μια ιδιαίτερα συναρπαστική  εποχή στον εργασιακό τομέα, που επηρεάζεται από τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις. H IRI προχώρησε στη μεταφορά της μονάδας ανάλυσης δεδομένων από την Ινδία στην Ελλάδα, κάτι που οδήγησε στην πρόσληψη 90 εξειδικευμένων στελεχών για την κάλυψη των θέσεων πέρυσι, ενώ φέτος προγραμματίζει άλλες 25», ανακοίνωσε η Μενούχου και συμπλήρωσε: «H χώρα μας έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει υψηλής ποιότητας διανοητικό κεφάλαιο που μπορεί να καλύψει τέτοιες θέσεις εργασίας. Ένας νέος άνθρωπος θα πρέπει να κινηθεί  έξυπνα, εργαζόμενος εξυπνότερα και όχι σκληρότερα, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις διαφοροποιημένες ανάγκες του εργασιακού του ρόλου».

Ο senior software engineer της Entersoft Βασίλης Παπαμιχαήλ τόνισε: «την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού εξαιτίας των ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων. Υπάρχει ζήτηση για δημιουργία νέων ειδικοτήτων και κατευθύνσεων, οι οποίες δημιουργούν νέες προοπτικές και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας».

Βασικό συμπέρασμα: Ευκαιρίες αποκατάστασης υπάρχουν πολλές, αρκεί οι νέοι να κινηθούν σωστά και έγκαιρα για να τις εντοπίσουν.

Η παραπάνω έρευνα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Communication EFFECT για λογαριασμό του Athens Tech College.[widgetkit id=3321]

Subscribe to our newsletter