Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, ένας δρόμος που χρειάζεται ενημέρωση

Η ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι περισσότερο χρήσιμη παρά ποτέ, καθώς η χρήση του αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στη νεολαία ενώ η οικονομική κρίση έχει αλλάξει την κατανάλωση.

Τα νέα χαρακτηριστικά αλλά και η ανάγκη ενημέρωσης αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που είχε τη μορφή ανοιχτού διαλόγου με καταναλωτές μέσω Twitter, όπου συμμετείχαν ειδικοί στο θέμα και έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού. Συγκεκριμένα, στο Αθηνέο, στο νέο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, βρέθηκαν ο κ. Γ. Στεφανακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μπάρμεν, ο κ. Ι. Κοσκινάς, εξειδικευμένος ηπατολόγος, και η κα. Σ. Ξανθογιώργου, πρόεδρος της ΜΚΟ «Νηφάλιοι – στην υγειά μας».

askaz_event

Η συζήτηση ξεκίνησε με την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό. Κάθε οργανισμός έχει άλλη αντοχή στον αλκοόλ σύμφωνα με τον κ. Στεφανακίδη, ενώ το φαγητό πριν την κατανάλωση αλκοόλ δεν παίζει κανένα ρόλο στην απορρόφηση του από το συκώτι, όπως επισήμανε ο κ. Κοσκινάς.

Ένα θέμα που δεν μπορούσε να μη συζητηθεί ήταν η κρίση και πως έχει επηρεάσει την κατανάλωση αλκοόλ στην χώρα μας. Οι πωλήσεις δείχνουν πως δεν έχει αυξηθεί η κατανάλωση κατά άτομο. Υπάρχει όμως αύξηση της κατανάλωσης φθηνότερων ή χύμα ποτών όπως είναι αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, το ουίσκι έπεσε στο 20% της κατανάλωσης αλκοόλ, από 45% ενώ το χύμα τσίπουρο ανέβηκε από το 10% στο 25%.

Επίσης τέθηκαν ερωτήματα γύρω από το πώς θα πρέπει να προστατεύονται τα παιδιά και οι νέοι από τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση αλκοόλ. Δεδομένου ότι σε σχέση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα η πρόσβαση στο αλκοόλ δεν ελέγχεται αυστηρά, η πολιτεία και οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν ρόλο εκπαιδευτή. Όπως σημείωσε η κα. Ξανθογιώργου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκπαιδεύονται πρώτα οι γονείς από το κράτος και στη συνέχεια τα παιδιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας Υπεύθυνης Κατανάλωσης που διοργάνωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με αφορμή την εβδομάδα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση από τη γνωστή ζυθοποιία ότι ο διάλογος για την Υπεύθυνη Κατανάλωση θα παραμείνει ανοιχτός, με αιχμή τη δημιουργία ενός κοινωνικού προτύπου, του «Νηφάλιου Οδηγού» με την υποστήριξη της HΕΙΝΕΚΕΝ.

Διαβάστε εδώ 10 απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Subscribe to our newsletter