Αυξάνονται οι καταναλωτές που αγοράζουν με βάση ιδεολογικά θέματα

Το 57% των καταναλωτών προτιμά ή μποϋκοτάρει μια μάρκα με βάση τις θέσεις της σε πολιτικά ή κοινωνικά θέματα, κάτι που αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε τρία χρόνια. Το 65% από αυτούς φθάνει στο σημείο να μην αγοράζει μια μάρκα, αν θεωρήσει ότι αυτή δεν παίρνει θέση σε ένα κοινωνικό θέμα που τους απασχολεί.

Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα της Edelman ‘Earned Brand’.

Ο ένας στους δύο από αυτό το 57% έχει πρόθεση να γίνει υποστηρικτής (advocate) των brands που παίρνουν δημόσια θέση, να τα υπερασπιστεί και να κάνει κριτική στους ανταγωνιστές τους που μένουν σιωπηλοί. Ο ένας στους τέσσερις μάλιστα είναι διατεθειμένος να πληρώσει παραπάνω μέχρι 25% για να επιβραβεύσει μια μάρκα που υποστηρίζει τις θέσεις που τον ενδιαφέρουν. Δύο στους τρεις επιλέγουν για πρώτη φορά  μια μάρκα αποκλειστικά με κριτήριο την επιβράβευσή της σε αυτό τον τομέα.

Οι Millennials είναι πιο επιθετικοί σε αυτό το θέμα, καθώς το 60% ανάμεσά τους έχει διάθεση να στηρίξει τα brands που παίρνουν θέση.

Ο Στ. Χαϊκάλης, διευθύνων σύμβουλος της Communication Effect που εκπροσωπεί την Edelman στην Ελλάδα και σε άλλες επτά χώρες της ΝΑ Ευρώπης, σημειώνει: ‘Η τακτική μιας εταιρείας να είναι ουδέτερη ή σιωπηλή σε κοινωνικά θέματα δεν βοηθά να αποφύγει το ρίσκο. Παρότι η αυξανόμενη πόλωση στις  κοινωνίες δημιουργεί εστίες κινδύνου στην επικοινωνία, η επιλογή της ‘απουσίας’ έχει αυξημένες πιθανότητες να ενισχύσει την αδιαφορία ή την εχθρότητα για τη μάρκα’.

Subscribe to our newsletter