Cisco Connect Greece 2014: Τι είπαν κορυφαίοι CEOs για το Internet of Things

Η Βαρκελώνη και το λιμάνι του Αμβούργου έχουν ξεκινήσει ολοκληρωμένα προγράμματα αυτοματισμών, που εντάσσονται στην κατεύθυνση του Internet of Things (IoT). Τα παρουσίασαν με αρκετές λεπτομέρειες δύο ομιλητές στην πρόσφατη εκδήλωση Cisco Connect, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

Στην ίδια εκδήλωση οργανώθηκε συζήτηση ανάμεσα σε επικεφαλής σημαντικών επιχειρήσεων της Ελλάδας. Σ’ ένα ειδικό πάνελ, ηγετικά στελέχη και Διευθύνοντες Σύμβουλοι από τους κλάδους των λιανικών πωλήσεων, των τραπεζικών υπηρεσιών, των ηλεκτρονικών αγορών, της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του τουρισμού βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι δίνοντας την δική τους οπτική για το Internet of Everything.

 

 

«Πάντρεμα» software με εξελιγμένο hardware

Ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής της Cisco Ελλάδας, υποστήριξε ότι το software intelligence αναπτύσσεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου την νέα εποχή του Internet of Everything.

Επομένως, οι υποδομές, το hardware πρέπει να είναι ανάλογου επιπέδου για να ανταποκριθούν σε πλείστες ανάγκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η επεξεργασία των μεγάλων δεδομένων (big data) από τις επιχειρήσεις.

 

«Οι καταναλωτές είναι πλέον πιο έξυπνοι»

Ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωτσόβολος, ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 60% των πελατών της αλυσίδας Κωτσόβολος ενδεχομένως γνωρίζουν πιο πολλά και από τους ίδιους τους πωλητές.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, ο έξυπνος καταναλωτής είναι αυτός που δεν «κλειδώνει» σε συγκεκριμένα κανάλια. Μ΄ αυτό ως δεδομένο, είναι αναγκαίο σήμερα το λεγόμενο personalisation (προσωποποίηση) δηλαδή η πραγματοποίηση προσωποποιημένων ενεργειών (προσφορών, ενημερώσεων) της εταιρίας προς τους πελάτες της.

«Τόσο το personalisation όσο και το Research Online Purchase Offline (ROPO) αποτελούν τάσεις που δεν πρέπει καμία εταιρεία να αγνοήσει. Εμείς, ως Κωτσόβολος έχουμε επενδύσει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας CRM που μας επιτρέπει να μιλάμε σε λιγότερους ανθρώπους, λιγότερες φορές με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα, κάνουμε προσωποποιημένες προσφορές και ενημερώσεις στους πελάτες μας μέσω κινητών τηλεφώνων».

Όσον αφορά στα big data που έχουν διαθέσιμα στα χέρια τους μεγάλες εταιρίες όπως ο Κωτσόβολος, ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι χρειάζονται δύο πράγματα α) κατάλληλες υποδομές για την αξιοποίησή τους, β) «τη δική μας στρατηγική σκέψη και κοινή λογική για το πώς θα τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα».

 

Το «ξέφρενο» τρένο της τεχνολογίας και ο ελληνικός τουρισμός

Τι γίνεται όμως με το τουρισμό, την αποκαλούμενη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας; Πώς «βάζει» στην εικόνα τις νέες τεχνολογίες; Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Λαμνίδη, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στη κούρσα αξιοποίησης και παραγωγής πληροφοριακού περιεχομένου για το τουρισμό σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσιμπούκης, υπογράμμισε ότι, ειδικά στο τουρισμό, η αξιοποίηση νέων εφαρμογών και τεχνολογιών που σχετίζονται με το IoE, απαιτεί τη συνεργασία των τουριστικών επιχειρήσεων με τους κατά τόπους δήμους, λιμάνια και πόλεις.

Ο κ. Λαμνίδης επικρότησε αυτή την άποψη, σημειώνοντας ότι μια τέτοια διαδικασία είναι δύσκολη στη πράξη, τονίζοντας όμως ότι το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη φιλοσοφία και το «αγκάλιασμα» του καινούριου.

Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε το γεγονός ότι παρατηρείται μια κινητικότητα, αφού έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμνίδη, η νέα πραγματικότητα «επιβάλλει» μια συνεχή σύγκριση της Ελλάδας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης με ανταγωνίστριες χώρες και πόλεις που έχουν επενδύσει και τεχνολογικά στη προώθηση του τουριστικού προϊόντος τους.

Ο ΣΕΤΕ έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί benchmarking Αθήνας, Θεσσαλονίκης με ανταγωνίστριες πόλεις-προορισμούς, όπως είναι η Βαρκελώνη, η Ρώμη, η Κωνσταντινούπολη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για την Ελλάδα, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό εφόσον εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές της στη προσέλκυση και προώθηση του τουρισμού. Επιπλέον οι τουριστικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται ένα μεγάλο όγκο δεδομένων που θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί για ποιοτικότερες υπηρεσίες στο τομέα αυτό».

 

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, General Manager για την Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία στη Visa Europe ανέφερε ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη του εμπορίου.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο όραμα της Visa για το Everywhere Commerce – της δυνατότητας δηλαδή για οποιοδήποτε να λάβει ή να πραγματοποιήσει μια online πληρωμή, γρήγορα και εύκολα οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη Visa παραμένουμε συνεχώς στις επάλξεις αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα στην εποχή του Internet of Everything που καθιστούν τη λήψη και τη πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών ευκολότερη- οι πελάτες μας μπορούν να κάνουν ανέπαφες συναλλαγές, να πληρώσουν μέσω κινητού ή χρησιμοποιώντας το ψηφιακό πορτοφόλι V.me κι όλα αυτά με απόλυτη ασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά, η ισορροπία μεταξύ των απρόσκοπτων συναλλαγών και του ελέγχου αυτών παραμένει το ζητούμενο ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές εταιρίες έχουν πλέον πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα».

 

Subscribe to our newsletter