Δώστε παιχνίδι δίχως πρόγραμμα στα παιδιά

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι πολλοί γονείς για να περιορίσουν τη χρήση κινητού από τα παιδιά τους, τους οργανώνουν «σφιχτό» πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι αυτός δεν είναι ο καλύτερος δρόμος για να αναπτυχθεί η ελεύθερη προσωπικότητα και η δημιουργική πλευρά των παιδιών.

Η έρευνα λέει ότι το 76% των γονιών θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι κολημένα στην οθόνη περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα ήθελαν οι ίδιοι. Το 73% των γονιών φτιάχνουν ένα σφιχτό, εξωσχολικό πρόγραμμα για τα παιδιά.

Οι ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής τονίζουν από την πλευρά τους ότι είναι αναγκαίο να δοθεί χρόνος στα παιδιά να επιλέξουν τα ίδια το τι θα κάνουν. «Να μην νοιώθουν την πίεση να τα κρατάνε συνέχεια απασχολημένα. Η πλήξη είναι συνήθως η προϋπόθεση για να αναβλύσει η δημιουργικότητα», λέει ο Dr Murray, παιδίατρος και συγγραφέας.

Οι γονείς που προβληματίζονται για την πόρωση των παιδιών τους με τις οθόνες έχουν μια πολύ καλύτερη επιλογή: να τα ωθήσουν να παίξουν ελεύθερα με άλλα παιδιά, να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους χωρίς πρόγραμμα. Να πειραματιστούν μόνα τους με την επινοητικότητα και την τυχαιότητα (serendipity). Παιχνίδι, έτσι δίχως πρόγραμμα, έστω για 30’ κάθε μέρα.

Αυτό επιχειρεί η καμπάνια #BEtime της Edelman που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας GoGo Squeez.

Δείτε το βίντεο που εξηγεί τη φωτεινή πλευρά του απρογραμμάτιστου παιγνιδιού.

Subscribe to our newsletter