Τι ζητούν οι καταναλωτές/πολίτες από τα brands; Πολλά…

Τι πιστεύουν και περιμένουν οι καταναλωτές από τα brands σήμερα; Μια νέα μελέτη της Edelman, δίνει μια λεπτομερή εικόνα για τη σχέση σύγχρονου καταναλωτή – brands, ανατρέποντας, θα έλεγε κανείς αρκετές παραδεδεγμένες αντιλήψεις.

Σύμφωνα με τον David Armano, Global Strategy Director της Edelman Digital, για τις ανάγκες της έρευνας ερωτήθηκαν 15.000 άνθρωποι σε 12 χώρες παγκοσμίως σχετικά με την συμπεριφορά περίπου 200 brands σε 11 διαφορετικούς κλάδους. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από το σύνολο των ερωτηθέντων να αξιολογήσουν τα brands σε 14 διαφορετικές περιπτώσεις και το πόσο αποτελεσματικά ανταποκρίνονται σε καθεμία από αυτές.

Tα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά:

  • To 87% των ερωτηθέντων αποζητά πιο ουσιαστικές σχέσεις με τα brands ενώ μόνο το 17% πιστεύει ότι τα brands ανταποκρίνονται σε κάτι τέτοιο. Εδώ εντοπίζεται ένα “χάσμα” μεταξύ καταναλωτών και brands: Τα τελευταία πιστεύουν ότι προσφέρουν πραγματική αξία στους καταναλωτές, που ξεπερνά τα στενά όρια της εμπορικής συναλλαγής, οι καταναλωτές όμως όχι.
  • Στο ερώτημα “Πιστεύετε ότι τα brands ζητούν τις προσωπικές σας πληροφορίες για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους ή απλά για να αυξήσουν τα κέρδη τους;” ,τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά σε σχεδόν όλους τους κλάδους: σύμφωνα με τους καταναλωτές, τα brands επωφελούνται πολύ περισσότερα απ΄ ότι οι ίδιοι τελικά.

  • Το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η γρήγορη και άμεση απάντηση σε αιτήματα ή/και παράπονά τους έχει μεγάλη σημασία για αυτούς (responsiveness).

  • Το 68% αποζητά τη διαφάνεια και την ανοιχτή επικοινωνία από τη πλευρά των brands και ειδικά για το προέλευση και την διαδικασία παραγωγής των προϊόντων τους (involvement).

  • Το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει μεγάλη σημασία τα brandsνα έχουν μια ξεκάθαρη αποστολή- σκοπό. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο ότι το 52% των ερωτηθέντων περιμένει από τα brands να είναι φορείς θετικής αλλαγής στο κοινωνικό περιβάλλον ή στο πλαίσιο μιας κοινότητας (conviction).
  • Με ένα τρίτο post o David Armano, τονίζει ότι οι καταναλωτές επιλέγουν ένα brand, όχι μόνο με την καρδιά (emotional) και το μυαλό (rational) , αλλά και την συνείδηση (societal). Όταν ψάχνω για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, πιθανόν στην αρχή να επιλέξω τρείς μάρκες που ταιριάζουν στο στυλ μου (emotional). Μετά ξεχωρίζω τις δύο από αυτές, που προσφέρουν τα προϊόντα τους value for money. Στο τέλος όμως επιλέγω εκείνη την μάρκα, που επιπλέον κάνει ειλικρινή διάλογο με τους καταναλωτές, παρέχει ενημέρωση για τα προϊόντα της και τη δράση της, είναι πιο ‘ανοιχτή’.

* Την ενδιαφέρουσα έρευνα της Edelman μπορείτε να τη βρείτε και μέσω slideshare.

Subscribe to our newsletter