Η συνεργασία της Communication Effect με την Edelman για τη «σκιαγράφηση» του Δείκτη Εμπιστοσύνης συγκεκριμένων Οργανισμών στην Ελλάδα, μας έχει επιτρέψει την προσαρμογή του ετήσιου Trust Barometer στα δικά μας δεδομένα.
Σημαντικά στοιχεία που κρατάμε για τη χώρα μας είναι τα εξής:
- Ποια πρόσωπα εμπιστευόμαστε: «Ένα άτομο σαν και σένα» έχει υψηλότερη αποδοχή σε σχέση με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών ή πολιτικούς. Οι ειδικοί, οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας απολαμβάνουν υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης απ’ ό,τι οι διευθύνοντες σύμβουλοι ή τα επικοινωνιακά μηνύματα.
- Σχετικά με τους θεσμούς: Η Effect διαθέτει μετρήσεις για τομείς όπου οι τάσεις στην Ελλάδα είναι διαφορετικές από ότι σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, οι ΜΚΟ διατηρούν υψηλό δείκτη εμπιστοσύνης στη χώρα μας, πιθανόν λόγω των αδυναμιών που εμφανίζουν άλλοι φορείς (κράτος, επιχειρήσεις).
- Η εμπιστοσύνη κορυφαίο πρόβλημα: Οι συμπληρωματικές έρευνες που διαθέτουμε προβάλουν το πόσο χαμηλός είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης στη χώρα μας (των πολιτών προς τους θεσμούς, τις επιχειρήσεις, αλλά και μεταξύ των πολιτών). Αυτό είναι θεμελιώδες ζήτημα, καθώς συμβάλει στο α) να μη γίνονται επενδύσεις β) να αποφεύγονται οι συνεργασίες (εταιρειών, επαγγελματιών, προσώπων) γ) να είναι χαμηλός ο δείκτης εθελοντισμού και συμμετοχής των πολιτών σε δράσεις αλληλεγγύης.
- Η καινοτομία δεν είναι ουδέτερη: μόνο το 25% από τους 33% που ερωτήθηκαν, θεωρούν ότι η καινοτομία λειτουργεί για το καλό της κοινωνίας. Αυτό είναι χρήσιμος δείκτης για πολλούς Οργανισμούς της χώρας μας, που ελλείψει άλλων μηνυμάτων, επικοινωνούν ότι «συμβάλουν στην καινοτομία» (χωρίς να το εξηγούν, σε αρκετές περιπτώσεις).
Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα που αφορούν τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες, τους ασχολούμενους με την κοινωνική δράση (εθελοντισμός, αλληλεγγύη), αλλά και τους επαγγελματίες της επικοινωνίας.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο Marketing Week.