Το Έψιλον ή η επικοινωνία στη ζωή

«Βιωματική επικοινωνιακή μάθηση» ήταν ο τίτλος του σεμιναρίου που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πρόσφατα σε αίθουσα κέντρου προσχολικής αγωγής. Εισηγήτρια, διδάσκουσα ελληνικού πανεπιστημίου με διδακτορική διατριβή στην ενέργεια του εγκεφάλου, εξηγούσε λέξη-λέξη τον τίτλο της εισήγησής της.

Το έψιλον…

Αφού κάθε έννοια αναλύθηκε σε βάθος, κατέληξε με την εξής φράση, «το έψιλον κάνει τη διαφορά!», αναφερόμενη στο πρώτο γράμμα της λέξης Επικοινωνιακή. Θα στοιχημάτιζα στη λέξη «βιωματική» αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια από τις τρεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, με απλά παραδείγματα ξεδιπλώθηκε μπροστά μου ακόμη μια εφαρμογή της Επικοινωνίας. Ο τρόπος δηλαδή που παρουσιάζεις κάθε τι που πρέπει και αξίζει να επικοινωνηθεί. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου μας διεγείρονται, ανάλογα με τον τρόπο και το κανάλι επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε. Πως γίνεται η μετάβαση από το κάτω στο επάνω μέρος του εγκεφάλου κατά Joseph E. LeDoux, δηλαδή από το συναίσθημα στη λογική.

Το συμπέρασμα

Είναι βέβαιο πως η αξία της επικοινωνίας από τις προσωπικές μας σχέσεις έως και την εταιρική επικοινωνία έχει αναγνωριστεί, τουλάχιστον από τους περισσότερους. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος, το κανάλι και η άσκηση, δηλαδή η συνεχής έρευνα και αναζήτηση.

Η Επικοινωνία στην εκπαίδευση

Πραγματικά αξίζει τον κόπο να διαβάσετε για κάτι που σήμερα στην Ελλάδα θεωρούμε καινοτόμο, όταν κάποιοι το δίδαξαν (σωστότερα προσπάθησαν) 100 ακριβώς χρόνια πριν. Η αναφορά για τον Αλέξανδρο Δελμούζο, έναν πρωτοπόρο της εκπαίδευσης.

Παραπομπή: Αλέξανδρος Δελμούζος

Subscribe to our newsletter