Η ανησυχία για τα fake news αλλάζει το χάρτη της εμπιστοσύνης

Υψηλότερη εμπιστοσύνη σε δημοσιογράφους, ειδικούς και διευθύνοντες συμβούλους δείχνει το Trust Barometer της Edelman

Μετά αρκετά χρόνια όπου το κοινό ενίσχυε την εμπιστοσύνη του σε  ‘κάποιο άτομο σαν και μένα’, η τάση αυτή ανατρέπεται στο τελευταίο Trust Barometer της Edelman.  Mε βάση την έρευνα του 2018 αυξήθηκε αισθητά η εμπιστοσύνη σε ειδικούς και πανεπιστημιακούς, ενώ αυτή προς ‘τα άτομα σαν και μένα’ έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, μετά από μείωση κατά 6%.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από την 18η ετήσια έρευνα της Edelman, που πραγματοποιείται σε 28 χώρες με 33.000 ερωτώμενους και τα αποτελέσματά της ανακοινώνονται κάθε χρόνο στο World Forum στο Davos.

Ανατροπές φέρνει και η ανησυχία για τη Βαβέλ της πληροφόρησης και τα Fake News. Οι επτά στους 10 ανησυχούν για το ότι τα Fake News χρησιμοποιούνται ως όπλο με κάποιο στόχο, κυρίως πολιτικό.  Έτσι μετά από χρόνια χαμηλές πτήσεις για τους δημοσιογράφους και τα media, η τελευταία έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια αισθητή ανάκαμψη στην εμπιστοσύνη που έχει το κοινό προς τους επαγγελματίες της ενημέρωσης. Η εμπιστοσύνη προς αυτούς είναι αυξημένη κατά 12%. Αντίθετα υπάρχει κάμψη στην εμπιστοσύνη προς τις πληροφορίες που διακινούνται από τα Κοινωνικά Δίκτυα. Συνολικά εκφράζεται υψηλότερη εμπιστοσύνη στα media απότι στα Κοινωνικά Δίκτυα. Είναι ενδιαφέρον ότι  το 50% των πολιτών αναζητά ειδήσεις λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και το 25% τις αποφεύγει γιατί τις βρίσκει ενοχλητικές.

Η επιθυμία του γενικού κοινού να βρει σταθερές για να βασιστεί φαίνεται και στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, που είναι αυξημένη κατά 7%. Οι πολίτες πάντως απαιτούν περισσότερα από τους Διευθύνοντες Συμβούλους, καθώς  οι δύο στους τρεις τους θέλουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, που μπορούν να καλύψουν ακόμα και τα κενά των κυβερνήσεων και των πολιτικών (ειδικά σε θέματα όπως η απασχόληση).

Η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς των ΗΠΑ και ειδικά προς την κυβέρνηση, είναι σε κάθετη πτώση. Αντίθετα η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί στην Κίνα, αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Στ. Χαϊκάλης , CEO της  Communication Effect, που εκπροσωπεί την Edelman σημειώνει: «Η διάβρωση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς ωθεί τους πολίτες να αναζητήσουν νέες σταθερές. Παρότι το εκκρεμές μόλις ξεκίνησε προς την άλλη κατεύθυνση και η τάση είναι στην αρχή της, είναι φανερό ότι ο κόσμος στρέφεται προς αυτούς που έχουν γνώση ή θέση ευθύνης και απαιτεί περισσότερα από την πλευρά τους».

Subscribe to our newsletter