Η ελληνική μεσογειακή διατροφή είναι το μεγαλύτερο αναξιοποίητο κεφάλαιο της χώρας

Οι Growth Makers φέρνουν στην επιφάνεια ιστορίες επιτυχιών και θα αναδείξουν 5 startups του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο ‘Αρης Κεφαλογιάννης της Gaia και ο Θωμάς Δούζης της Ergon «οργώνουν» πολλές διεθνείς αγορές και συμφωνούν σε μια πολύ σημαντική διαπίστωση: η ελληνική μεσογειακή διατροφή έχει εξαιρετική δυναμική και αυτό μπορεί να δώσει ώθηση σε μονάδες και εταιρείες που παράγουν ή διαθέτουν ελληνικά προϊόντα.

Τα συμπεράσματα αυτά ανέφεραν και συζήτησαν με το κοινό της ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας του Orange Grove, όπου έγινε η πρώτη εκδήλωση Growth Makers, μιας σειράς που χορηγεί η Heineken.

Οι διεθνείς τάσεις στον τομέα Food & Beverage ευνοούν την ελληνική μεσογειακή διατροφή, αλλά -όπως ειπώθηκε στη συζήτηση- για να το αξιοποιήσει η Ελλάδα, είναι απαραίτητο να γίνουν μια σειρά από συντονισμένες δράσεις: επενδύσεις στην ποιοτική επεξεργασία των προϊόντων, στο marketing, στην ανάπτυξη κλίμακας που θα συμβάλει στη διείσδυση σε μεγάλες αγορές.

H Carla Tanas έχει ζήσει στη χώρα μας και τη γνωρίζει, ενώ τώρα είναι επικεφαλής ενός διεθνούς οργανισμού (Future Agro Challenge) για την καινοτομία στον αγροτικό τομέα. Τόνισε στην εκδήλωση ότι είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών-παραγωγών. Τόσο των παλαιότερων που εφαρμόζουν πατροπαράδοτες τεχνικές, όσο και νεότερων που είχαν σπουδάσει κάτι άλλο, αλλά βρέθηκαν στην αγροτική παραγωγή  μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Η Βάσω Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) πρόσθεσε ότι βοηθάει σε όλα αυτά η επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας, καθώς προσφέρει πόρους και τεχνογνωσία σε όσους θέλουν να επεκταθούν σε σύγχρονες καλλιέργειες.

Ένα πολύ σημαντική, τόνισαν οι Α. Κεφαλογιάννης και Θ. Δούζης, η συνεργασία μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί το μεγάλο στοίχημα όλων είναι να βγουν στη διεθνή αγορά. Εκεί οι δυνάμεις του καθενός, εφόσον λειτουργεί μόνος, είναι πολύ μικρές.

Και οι δύο σημείωσαν ότι τώρα που αναπτύσσονται πολλοί νέοι παραγωγοί με διάθεση για καινοτομία, είναι χρήσιμο να απεμπλακούμε από μύθους που έχουν μεγάλη δημοφιλία στην Ελλάδα. Ένας πολύ ισχυρός μύθος είναι ότι αν κάθε Κινέζος πιει μια κουταλιά ελληνικό λάδι, τότε αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση για τη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, η κινεζική αγορά ελαιολάδου είναι λιγότερο ελπιδοφόρα: μειώνονται οι εξαγωγές λαδιού προς την Κίνα, που αποτελεί αρκετά μικρότερη αγορά από την αγορά των ΗΠΑ (η μεγαλύτερη) της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας (που ακολουθούν).

Ένας δεύτερος μύθος είναι ότι το ελληνικό λάδι είναι ανώτερο και μπορεί από μόνο του να κατακτήσει κι άλλες αγορές. Μύθος που ξεκινάει από την πεποίθηση πολλών ελλήνων ότι το λάδι του χωριού τους είναι το καλύτερο του κόσμου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελαιοπαραγωγοί άλλων χωρών έχουν αξιοποιήσει την τεχνολογία, τις οικονομίες κλίμακας, τα κανάλια διανομής, το marketing και δείχνουν ισχυρότερη δυναμική.

Το ελαιόλαδο είναι ένα μόνο παράδειγμα. Οι επιτυχίες αρκετών Ελλήνων παραγωγών δείχνουν πως όταν αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό η μάχη της αγοράς, τότε τα προϊόντα της χώρας μας έχουν προοπτική. Η δυναμική της ελληνικής μεσογειακής δημιουργεί τις συνθήκες  ώστε η προοπτική να γίνει επιτυχία.

Η νέα πλατφόρμα GROWΤΗ MAKERS του Orange Grove με τη χορηγία της Heineken, περιλαμβάνει δυο πυλώνες: τις βραδιές συζήτησης, δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσης που απευθύνονται στην ευρύτερη επιχειρηματική και δημιουργική κοινότητα και θα διοργανώνονται σε τακτικά διαστήματα (Growth Makers Nights) αλλά και έναν διαγωνισμό που θα ανακαλύψει, θα αναδείξει και θα επιβραβεύσει 5 νέα startups στον αγρο-διατροφικό και τον τουριστικό τομέα (Growth Makers Teams).

Μάθετε περισσότερα για τη δράση και δηλώστε συμμετοχή στον διαγωνισμό εδώ.

Subscribe to our newsletter