Πώς είναι μια εταιρεία που αναπτύσσεται στην Ελλάδα των Μνημονίων;

Η Entersoft επενδύει, προσλαμβάνει, εξάγει και σχεδιάζει την επόμενη 4ετία.

«Toυς περασμένους μήνες είχα μια επιπλέον χαρά: κάναμε αρκετές προσλήψεις και –λόγω ειδικότητας- πολλά από τα καινούργια άτομα ήταν νεαρής ηλικίας» λέει ο Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος και εκ των ιδρυτών της Entersoft. «Δίνει πρόσθετη χαρά και κίνητρο να δουλεύεις με ομάδες που έχουν έμπειρο προσωπικό αλλά και νεαρά ταλέντα. Ειδικά για εμάς που ασχολούμαστε με το software το ‘νέο αίμα’ είναι και ατού για να είσαι μπροστά στην τεχνολογία».

H Entersoft πήγε «κόντρα στο ρεύμα» το προηγούμενο 12μηνο, ένα «ρεύμα» με θολά νερά, όπου θέλει ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων να κινείται αμυντικά, να μειώνει κόστη και να είναι ικανοποιημένες αν έχουν μικρές ζημίες. Η Entersoft είχε κερδοφόρα πορεία το 2016, αλλά η θετική της πορεία ήταν πέρα από τη λογιστική αποτύπωση: λανσάρισε καινούργια προϊόντα, πρόσθεσε νέους, καλούς πελάτες, έκανε προσλήψεις, επέκτεινε τις εξαγωγές της.

Το πιο ευχάριστο είναι ότι αποτελεί μια από τις εξαιρέσεις στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα στελέχη της, έχουν τη δυνατότητα να μιλούν με –συγκρατημένη έστω- αισιοδοξία. Αναγνωρίζουν με ρεαλισμό τις δυσκολίες της αγοράς, περιλαμβάνουν στην ανάλυσή τους το ενδεχόμενο κάποιου «έκτακτου γεγονότος», ενός ατυχήματος, αλλά υλοποιούν ένα πλάνο ανάπτυξης.

Τι συμβαίνει και η Entersoft «αισθάνεται» και κινείται με βήματα προς τα εμπρός; Η διοίκησή της «ξεσκονίζει» τα στοιχεία της αγοράς και επωφελείται από το ότι οι πιο δραστήριες και οργανωμένες εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ακόμα και να επιβιώσουν, είναι υποχρεωμένες να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους. Η Entersoft παράγει λογισμικό για επιχειρήσεις (ERP, CRM, mobile εφαρμογές κλπ.). Τα βασικά εργαλεία δηλαδή για όσες εταιρείες έχουν επιλέξει να μην αντιμετωπίζουν παθητικά την ύφεση, ούτε να κινηθούν με μείωση του εργατικού κόστους.

Οι πιο υγιείς, οργανωμένες ή προνοητικές ελληνικές εταιρείες επιλέγουν να ενισχύσουντην παραγωγικότητα και την οργάνωσή τους. Στις πρώτες προτεραιότητές τους είναι η ανανέωση ή η ενίσχυση του επιχειρηματικού λογισμικού. Η Entersoft απευθύνεται από μεσαίες και πάνω εταιρείες, που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μια τέτοια επένδυση και δεν εξαρτώνται από τον τραπεζικό δανεισμό, ούτε περιμένουν τη χρονιά που θα κάνουν μεγάλα κέρδη για να επιχειρήσουν το βήμα ή το άλμα.

«Δεν έχει φθάσει η ελληνική αγορά στα όριά της» σημειώνει ο Αντ. Κοτζαμανίδης. «Υπάρχει δρόμος ακόμα για τις εταιρείες που επιλέγουν να αντιμετωπίσουν την ύφεση με έγκαιρες κινήσεις ή να προχωρήσουν σε τομείς που έχουν καθυστερήσει, όπως η οργάνωση των πωλήσεών τους και της αποθήκης τους».

Το ατού της Entersoft είναι ότι είναι πιο προσιτή σε σχέση με τους πολυεθνικούς ανταγωνιστές της και πολύ προωθημένη ως προς την τεχνολογία, αλλά και οργανωμένη σε σύγκριση με άλλες εγχώριες προτάσεις. H επιλογή της να μην ασχολείται με δουλειές του δημοσίου και να προσανατολίζεται σε εταιρείες που είναι μεγαλύτερες από τις πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, της επιτρέπει να συγκεντρώνει τις δυνάμεις της σε ένα απαιτητικό μέρος της αγοράς, κάτι που συμβάλει ώστε να διατηρεί η ίδια ένα υψηλό επίπεδο customer support.

H μετρημένη διαχείριση των οικονομικών της έχει συμβάλει στη διαρκή υλοποίηση επενδύσεων, χωρίς να έχει την ανάγκη τραπεζικού δανεισμού. «Τα τελευταία επτά χρόνια μάθαμε να ζούμε με την κρίση και αυτό για καλό σκοπό» εξηγεί ο Αντ. Κοτζαμανίδης. «Το 2016 κάναμε επενδύσεις, που αρκετοί θα θεωρούσαν ως υπερβολή στην Ελλάδα των αξιολογήσεων και των αναβολών. Αυξήσαμε για παράδειγματους προγραμματιστές μας κατά 35%ενώ ενισχύσαμε το δυναμικό μας στην υποστήριξη πελατών».

Ένα από τα καινούργια προϊόντα της εταιρείας είναι το Warehouse Management System (WMS), ενώ ακολουθούν και άλλα στη σειρά. «Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη 4ετία, παρότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι κάνε καλή άμυνα και βλέπουμε». Η Entersoft κινείται ως μια εταιρεία «ολιγοεθνική», με παρουσία κυρίως σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και στις χώρες του Κόλπου.

Τίποτε πάντως δεν είναι τυχαίο. Το νοικοκύρεμα και η φιλοσοφία επενδύσεων δεν είναι μόνο ένας καρπός της στενωπού της κρίσης. Ήταν άλλο ένας κρίκος από το DNA της Entersoft, μιας εταιρείας που «γεννήθηκε» μετά τις υπερβολές της Ελλάδας του 2000 από στελέχη που επέλεξαν συνειδητά να αποφύγουν «συμπτώματα» της δεκαετίας του ’90 αλλά και με σχέδιο να αξιοποιήσουν το πολύ καλό υλικό των developers που έχει η Ελλάδα. Το story της Entersoft από ένα παλιότερο σημείωμά μου, εδώ.

Subscribe to our newsletter