Ο Αλεχάντρο Μ. πίνει καφέ, ακούγοντας τη φωνή του Nτέϊβιντ Μπάουϊ να ξεπηδά από το κινητό του, διηγούμενη την ιστορία του Μέϊτζορ Τομ, στο “Space Oddity”:
«Εδώ επισμηναγός Τομ προς επίγειο έλεγχο
διαβαίνω την πόρτα
και αιωρούμαι με τον πλέον αλλόκοτο τρόπο
και τ’ αστέρια φαντάζουν πολύ διαφορετικά σήμερα».
Ο Αλεχάντρο Μ. εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο της Βαρκελώνης. Κάθε μέρα ξυπνάει στις 7.00 π.μ. με ηρεμία, αφού πλέον δεν αγχώνεται αν θα βρει θέση στάθμευσης στον δρόμο έξω από τη δουλειά του. Ανοίγει την σχετική εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο και με το πάτημα δύο τριών κουμπιών βρίσκει εύκολα τη πλησιέστερη θέση στάθμευσης. Πλέον και η δουλειά του έχει γίνει πιο εύκολη: ο ίδιος και οι συνάδελφοί του χάρη στους αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στους κάδους απορριμμάτων ειδοποιούνται όταν φτάσει η ώρα της αποκομιδής, χωρίς να πηγαίνουν να τους ελέγχουν κάθε φορά.
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Αντιθέτως. Ο Αλεχάντρο Μ., παρ’ ότι αποτελεί αποκύημα της φαντασίας μας, η ιστορία του θα μπορούσε να είναι πέρα για πέρα αληθινή. Η Βαρκελώνη, στην οποία εκτυλίσσεται το συγκεκριμένο σενάριο, βρίσκεται στην πρωτοπορία της σύγχρονης τεχνολογίας, εφαρμόζοντας τις παραπάνω τεχνολογικές λύσεις που αναφέρονται στο επονομαζόμενο Internet of Everything (IoE).
Σκεφτείτε το Internet of Everything σαν ένα τεράστιο κισσό που απλώνει τα κλαδιά του σ’ όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής, συνδέοντας μέσω αισθητήρων τα πάντα, στο εγγύς, όπως φαίνεται, μέλλον: από υπολογιστές και προσωπικές συσκευές έως ενεργειακά δίκτυα, αυτοκίνητα, φυτά, ζώα και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε.
Το δίκτυο αισθητήρων και κινητήρων, που όχι απλά σε επίπεδο σπιτιού, αλλά ολόκληρης πόλης θα βρίσκονται πίσω από μικρά και μεγάλα πράγματα της καθημερινότητας μας είναι ήδη πραγματικότητα σε ένα μεγάλο μέρος του, με την Cisco να κάνει λόγο εδώ και χρόνια για το όραμα μιας «δικτυωμένης κοινωνίας».
«Το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν»
Αν αναλογιστεί κανείς πόσο προφητικός ήταν ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Ισαάκ Ασίμοφ για το τι θα δούμε στο μέλλον, καταλαβαίνει πόσο αλήθεια κρύβει και η παραπάνω, χαρακτηριστική φράση του. Η «Ενιαιοποίηση» ανθρώπων – μηχανών- πλανήτη, (Singularity) είναι ήδη προ των πυλών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τo 2020 αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες από 50 δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές. Η εφαρμογή δε, των τεχνουργημάτων της βιομηχανίας του Internet of Everything σύμφωνα με το CEO της Cisco, John Chambers, θα αποφέρει στο άμεσο μέλλον οικονομικά οφέλη και αξία πάνω από 19 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Έξυπνες πόλεις
Το Internet of Everything είναι ήδη πραγματικότητα σε μια σειρά ευρωπαϊκών πόλεων όπως η Βαρκελώνη, το Αμβούργο, το Άμστερνταμ, η Νίκαια, το Όσλο, το Παρίσι και η Κοπεγχάγη.
Η τελευταία δε υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με την Cisco για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών που αναφέρονται σ’ αυτό. Τα συστήματα φωτισμού, στάθμευσης, διαχείρισης των υδάτων και τα έξυπνα δίκτυα θα λειτουργούν με σένσορες υπό την «ομπρέλα» ενός ενιαίου δικτύου, κάνοντας τα συστήματα αυτά πιο βιώσιμα και ανθεκτικά σε βάθος χρόνου.
Οι παραπάνω ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας του μέλλοντος σύμφωνα με τον Michael Ganser, Senior Vice President της Cisco για τη Κεντρική Ευρώπη και IoE EMEAR Executive Sponsor, για διάφορους λόγους όπως:
1. Ισχυρή πολιτική βούληση των αρμόδιων αρχών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Βαρκελώνη, στην οποία ο δήμαρχος της πόλης έχει βάλει ο ίδιος την ισχυρή σφραγίδα του σε μια σειρά από έργα που σχετίζονται με το Internet of Everything. Τα νούμερα είναι κατατοπιστικά: τα έργα αυτά, μεταξύ των οποίων και το σύστημα «έξυπνης» ύδρευσης αναμένεται να αποφέρουν συνολική αξία 3.6 δις. δολλάρια την επόμενη δεκαετία σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαντολλογικό επίπεδο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις σε έργα αστικής ανάπλασης τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στη δημιουργία 1.500 νέων επιχειρήσεων και 44.000 καινούριων θέσεων εργασίας. Η οικονομία στη κατανάλωση και η μείωση στο προβλεπόμενο κόστος αλλά και διάφορα έσοδα προέρχονται από μια σειρά τεχνολογικών λύσεων που εφαρμόζει η Βαρκελώνη. Ειδικότερα:
- «Έξυπνη» φωταγώγιση της πόλης: Έσοδα 50 εκ. δολλάρια
- «Έξυπνη» στάθμευση: Έσοδα 58 εκ. δολλάρια
- «Έξυπνη» διαχείριση αποβλήτων: Έσοδα 13 εκ. δολλάρια
- «Έξυπνα» κτίρια: Έσοδα 124 εκ. δολλάρια (δεν περιλαμβάνονται τα εκπαιδευτικά κτίρια)
2. Ευρεία χρήση εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα
Οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα βρίσκονται στη «καρδιά» των στρατηγικών όταν επιλέγονται τεχνολογικές λύσεις που σχετίζονται με το Internet of Everything (ΙοΕ). Τόσο πολίτες όσο και υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με υπηρεσίες IoE μέσω ανάλογων εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα.
3. Οι τεχνολογικές λύσεις του IoE λαμβάνουν υπ’ όψη ανθρώπους και συνολικές διαδικασίες όχι μόνο «στεγνά» δεδομένα και αντικείμενα.
Όσον αφορά στις έξυπνες πόλεις, αποτελούν μια πραγματικότητα που στοχεύει να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου με οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία. Σ΄ όλα αυτά περιλαμβάνονται η ενθάρρυνση και η εκπαίδευση εργαζομένων για να αναλάβουν νέους ρόλους αλλά και ο σχεδιασμός λύσεων για το πώς οι πολίτες μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις πλείστες υπηρεσίες και να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τις αρχές.
Το βέβαιο είναι ότι από τις «έξυπνες» πόλεις του σήμερα μέχρι την «Ενιαιοποίηση» Ανθρώπων-Μηχανών-Πλανήτη, το Internet of Everything είναι το αύριο και ο καταλύτης που θα αλλάξει το πρόσωπο των ανθρώπινων κοινωνιών όπως τις ξέρουμε σήμερα.