Τι δουλειά έχει ο Kevin Spacey με το marketing και το storytelling;

«Δώσε στο κοινό ό,τι και όποτε το επιθυμεί και στην μορφή που το επιθυμεί. Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και την ελευθερία στην κατανάλωση περιεχομένου».

Αυτή η ατάκα του γνωστού ηθοποιού Kevin Spacey έχει ακουστεί χιλιάδες φορές στους κύκλους του marketing τους τελευταίους μήνες, όπου γίνεται έντονη συζήτηση για το πληροφοριακό περιεχόμενο (content) και το storytelling.

O Kevin Spacey είναι ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της σειράς House of Cards και τα είπε αυτά αναφερόμενος στο καινοτομικό μοντέλο της Netflix κι όχι μόνο, προβλέποντας ουσιαστικά ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες δεν θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τηλεόρασης, κινηματογράφου και Internet.

Για την ιστορία, η Netflix παρουσίασε την σειρά HouseofCards, παρέχοντας όλα τα επεισόδια και των δύο κύκλων άμεσα διαθέσιμα (δηλ την ίδια μέρα) στους συνδρομητές της. Η «συνταγή» πέτυχε και το House of Cards σημείωσε ανέλπιστη επιτυχία.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά όμως με το μάρκετινγκ περιεχομένου και το corporate storytelling; Η απάντηση είναι μεγάλη. Παρακάτω μερικά σημεία-κλειδιά από την συναρπαστική ομιλία του Σπέϊσι που οφείλει να έχει υπόψη του οποιοσδήποτε σύγχρονος marketer.

Όλοι μας θέλουμε ωραίες ιστορίες

Φανταστείτε, ένα πολύ ικανό marketer ο οποίος μας αφηγείται μια τόσο καλοειπωμένη ιστορία – όπως στην περίπτωση του House of Cards – πετυχαίνοντας με έξυπνο τρόπο αυτό που στο θέατρο αλλά και στο κινηματογράφο ονομάζεται το «γκρέμισμα του τέταρτου τοίχου»: μας κοιτάζει στα μάτια και μας λέει μια ιστορία που η αλήθεια της – ενίοτε κρυμμένη – αφορά τελικά εμάς τους ίδιους.

Η τεχνολογία και τα social media προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες και αποτελούν το όχημα για να δημιουργήσουμε ωραίες ιστορίες και να αλληλεπιδράσουμε με το κοινό μας ή καλύτερα με έναν κύκλο ανθρώπων, μια Κοινότητα με την οποία αλληλεπιδρούμε. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Σπέϊσι: «Η συσκευή και η διάρκεια δεν παίζουν ρόλο. Για τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα, θεωρείτε ότι υπάρχει καμία διαφορά στο να μπορούν να βλέπουν μια ταινία στο iPad, ή Youtube στην τηλεόραση ή ακόμα Game of Thrones στον υπολογιστή τους; Η απάντηση είναι όχι. Όλα έχουν να κάνουν με την ιστορία».

Το μέγεθος μετράει…

Σίγουρα μια ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στην περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ιστορία για ένα brand, πρέπει να περιοριστούμε σε ένα μονάχα βίντεο, ένα κείμενο ή tweet. Για να εδραιωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, χρειαζόμαστε ιστορίες που θα αναπτυχθούν σε βάθος χρόνου. Θα μπορούσε το House of Cards να είναι τόσο αφοπλιστικό για τον θεατή, αν η πλοκή και η εξαιρετική συνθετότητα των ηρώων του, μπορούσαν να ξετυλιχθούν μπροστά μας σε ένα μόνο επεισόδιο, πολλώ δε μάλλον σε­ 140 χαρακτήρες; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Σύμφωνα με τον Σπέϊσι: «Αυτό που θέλαμε ήταν να δημιουργήσουμε μια πολυεπίπεδη ιστορία με σύνθετους χαρακτήρες, που θα αποκαλύπτονταν στο κοινό σταδιακά. Η επιθυμία από όλα τα δίκτυα να δημιουργήσουμε ένα πιλότο για να εγκριθεί η σειρά, ερχόταν σε αντίθεση ακριβώς με αυτή την φιλοσοφία».

Τα δεδομένα είναι το καινούριο πετρέλαιο

ToNetflix επέλεξε να χρηματοδοτήσει το House of Cards, διότι σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε συλλέξει από την συνδρομητική του βάση, το κοινό επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Ακόμα και για μια μικρή εταιρεία, τα δεδομένα είναι εκεί και περιμένουν να τα «σκάψουμε». Ένα βίντεο, κείμενα που ανεβάσαμε μπορούν να μας «αποκαλύψουν» τις τάσεις και τις επιθυμίες του κοινού που στοχεύουμε κάθε φορά χαράσσοντας την ανάλογη στρατηγική.

Subscribe to our newsletter