Μερικές εικόνες από τη δράση της Κιβωτού του Κόσμου.
«Πάτερ, πάτερ γέννησε η κατσίκα», είπε στον πατέρα Αντώνιο ο μικρός Ανδρέας στο τηλέφωνο από την Πωγωνιανή, περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σε λίγο στο τηλέφωνο ήταν ο μικρός Νίκος που ήθελε να πει στον πατέρα Αντώνιο ότι φύτρωσαν τα σκόρδα. Σκηνές από τη ζωή της Κιβωτού του Κόσμου και τα οικοτροφεία που έχει αναπτύξει στην Πωγωνιανή, 800 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκεί φιλοξενούνται 70 παιδιά, σε ένα χωριό που ήταν εγκατελειμένο. Έχουν δημιουργήσει μελισσοκομείο, τυροκομείο, πτηνοτροφείο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν τη γη και επιδίδονται σε αγροκτηνοτροφικές εργασίες.
Ο μοναδικός κάτοικος του γειτονικού χωριού έχει γίνει εθελοντής και έχει οργανώσει τμήμα πληροφορικής. Ο χώρος της Κιβωτού δέχεται συχνά επισκέψεις από Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Άρτα, από άτομα που θέλουν να βοηθήσουν αλλά και να δουν τον τρόπο λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας που έχει αναγνωριστεί ως ο καλύτερος στην Ευρώπη.
Ο χώρος φιλοξενίας της Κιβωτού στη Χίο, που είναι ο μοναδικός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται πρόσφυγες για παιδιά, έχει ανοίξει για τα ασυνόδευτα. Οι υπεύθυνοι της Κιβωτού πριν το ανοίξουν για προσφυγόπουλα, το έθεσαν σε συζήτηση μεταξύ των φιλοξενουμένων. Πρότειναν να υποδεχθεί προσφυγόπουλα του πολέμου, γιατί αυτό ήταν φυσική συνέχεια, καθώς μέχρι τότε υποδεχόταν προσφυγόπουλα της ζωής.
Ενδιαφέρουσα είναι και η δραστηριότητα της Κιβωτού για την υποστήριξη των παιδιών που φιλοξενεί, όταν ξεπερνούν την ηλικία των 18. Έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, ώστε τα παιδιά αυτά να μένουν σε δικό τους διαμέρισμα, ενώ σπουδάζουν. Τα διαμερίσματα είτε τα διαθέτουν κάποιοι δωρητές, είτε τα νοικιάζει η ίδια η Κιβωτός, ενώ τους βρίσκει και επιχειρήσεις όπου κάνουν μαθητεία σε κάποιο επάγγελμα. Η μαθητεία για αρκετά παιδιά ξεκινά από τα 15 τους χρόνια. Αυτή η δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς άλλες ΜΚΟ που φιλοξενούν παιδιά , έχουν θέμα τι θα κάνουν όταν αυτά ξεπερνούν τα 18 και βάσει καταστατικού δεν μπορούν να τα φιλοξενούν.
Η Κιβωτός λειτουργεί και κοινωνικό παντοπωλείο, όπου προσφεύγουν κυρίως έλληνες. Υποστηρίζει παιδιά με κάποια κριτήρια, για παράδειγμα προτεραιότητα έχουν τα ορφανά ή τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών. Η κρίση έχει αυξήσει κατά πολύ τα περιστατικά. Στα θετικά είναι η αύξηση και των εθελοντών που υποστηρίζουν το έργο της Κιβωτού, που ήταν μια από τις ΜΚΟ που έλαβαν δωρεά 100.000 ευρώ από την Visa Ελλάς για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στην Ήπειρο.