Math Men ή Mad Men; Τι ψευτοδίλημμα…

Η έκρηξη της Δημιουργικότητας στην Επικοινωνία

Οι ειδικοί της ψηφιακής επικοινωνίας (Math Men) παίρνουν κεφάλι σε σχέση με τα δημιουργικά μυαλά (Mad Men) λένε δεκάδες αναλύσεις που μπορείτε να βρείτε σε γνωστά και λιγότερο γνωστά Μέσα. Αυτή η υπόθεση μπορεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό την εμβέλεια της παραδοσιακής διαφήμισης. Είναι τελείως ανακριβής όμως όσον αφορά το σύνολο της επικοινωνίας: λόγω του τεράστιου θορύβου που έχουμε γύρω μας, οποιαδήποτε επικοινωνιακή ενέργεια που δεν υποστηρίζεται από καλή δημιουργική ιδέα, θα έχει μικρή απόδοση, ακόμα και αν έχει τέλεια προβολή μέσω των μηχανών αναζήτησης, του Facebook κλπ.

Στην πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής του δικτύου της Edelman, το μήνυμα στην ατμόσφαιρα ήταν καταλυτικό. Ήταν το προανάκρουσμα της τεράστιας επιτυχίας της Edelman στις Κάννες, όπου πήρε το μεγαλύτερο βραβείο που έχει πάρει εταιρεία δημοσίων σχέσεων σε αυτό το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Δημιουργικότητας.

Οι Mad Men (Women) έχουν πλέον μικρή σχέση με αυτούς που βλέπουμε στην φημισμένη αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά, ωστόσο έχουν κατακλύσει σαν τα μυρμήγκια, όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικοινωνίας. Στις ηρωϊκές εποχές του ΄60 και μέχρι το 2005, η δημιουργικότητα συνδεόταν με ένα τηλεοπτικό σποτ, μια επική έντυπη καταχώριση κλπ.

Στις μέρες μας, οι δημιουργικές ιδέες έχουν κατακλύσει σαν πλημμυρίδα κάθε κύτταρο της επικοινωνίας: όχι μόνο το τηλεοπτικό σποτ, που μπορεί να γίνει μόνο μια φορά το χρόνο, αλλά την καθημερινή ανάρτηση στο Facebook, το concept μιας εκδήλωσης, ακόμα – ιδιαιτέρως αυτό – το «θέμα» του email, το γραφιστικό και το περιεχόμενο του email marketing.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε ξερά μηνύματα ούτε να κάνουμε επικοινωνιακό διάλογο δίχως στιφό υφος και ακαδημαϊκή σοβαρότητα. Η αισθητική και η εικόνα, η δημιουργική ιδέα και η επινοητική ατμόσφαιρα είναι προϋποθέσεις επιτυχίας.

Όσοι ασχολούμαστε με την επικοινωνία, είμαστε υποχρεωμένοι να εκπλήσσουμε αυτούς με τους οποίους θέλουμε να επικοινωνήσουμε (και όχι απλώς να τους «πετάξουμε», «χώσουμε» ένα μήνυμα).

Εμπειρίες ζωής

Αν έχει αλλάξει κάτι δραματικά αυτό είναι ότι πλέον η επικοινωνία δεν πυροβολεί μηνύματα, αλλά οφείλει να μεταφέρει ελκυστικές εμπειρίες (περιγράφεται καλά εδώ, πέρα από την προβολή της Adobe).

Θυμάμαι τις εποχές όπου η «σοβαρότητα», ο ακαδημαϊσμός, το κοφτό μήνυμα, αποτελούσαν ένα ισχυρό κλαμπ απέναντι στο άλλο πολύ ισχυρό κλαμπ του πανέξυπνου, αλλά ενίοτε υπερβολικού δημιουργικού μηνύματος. Τέλος εποχής και για τα δύο κλαμπ…

Στη θέση τους έχουν δημιουργηθεί δύο καινούργια κλαμπ, των Mad Men (Women) και των Math Men (Women), που για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να συνεργάζονται στενά και όχι να κάθονται απέναντι.

Η δημιουργικότητα δεν είναι εξειδίκευση, ούτε σπινθήρας που βγαίνει μόνο από νεαρά άτομα, όπως σημειώνει αυτό το ενδιαφέρον άρθρο του Wired.

Ο πίνακας των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Δημιουργικότητας των Καννών δείχνει ότι υπάρχει μια διαρκής αύξηση αλλά και ανάπτυξη υποτομέων. Η έκρηξη αυτή που ενισχύεται κάθε χρονιά δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στη φιλοδοξία κάποιων να πάρουν βραβείο.

Ακόμα και «στυφοί» τομείς όπως αυτοί της υγείας και των φαρμάκων, αναζητούν πολύ πιο δημιουργικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τα κοινά τους.

Η συνολικότερη επίδραση του design αναμένεται να είναι καθοριστική σε πολλά επίπεδα της ζωής (δείτε σχετική ανάλυση του Guardian) κάτι που θα το δούμε σε άλλη ευκαιρία. Δημιουργικές ιδέες και design αποτελούν μονόδρομο για να ενισχυθεί ο πρωτεύων στόχος της εποχής μας που είναι η εμπειρία που δίνουμε στο χρήστη, τον καταναλωτή, τον πολίτη  (User Experience ή UX).

Εμείς στην Effect το ζούμε όχι μόνο μέσα από το δικό μας ταξίδι της επένδυσης στη δημιουργικότητα, αλλά και μέσα από τον επιθετικό μετασχηματισμό της Edelman, που πέρασε από την corporate «αυστηρότητα» στην αναζήτηση ιδεών που εκπλήσουν και κερδίζουν το μεγαλύτερο βραβείο που δόθηκε ποτέ στην κατηγορία.

Ήμουν κάποτε στο κλαμπ της «σοβαρότητας», αλλά μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της τελευταίας 7ετίας είναι εκείνες που έχω ζήσει με συνεργάτες και προσωπικότητες που δημιουργούν ανάφλεξη με δημιουργικές ιδέες. Περίπου αξιωματικά υποστηρίζω πλέον, ότι οι δημιουργικές ιδέες στην επικοινωνία και το design (με την έννοια του σχεδισμού λύσεων και όχι το μικρό του μέρος που ασχολείται με τη μόδα ή την πολυτέλεια) στη ζωή, είναι αξίες αναντικατάστατες. Είναι αξίες «καταδικασμένες» να νικήσουν…

 Στάθης Χαϊκάλης

Subscribe to our newsletter