Νέα Υόρκη, στα γραφεία της Edelman

Ισχυροί άνεμοι αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, ενισχύουν τις προκλήσεις για τις εταιρείες επικοινωνίας

Η επικοινωνία που στηρίζει τις δημόσιες πολιτικές (Public and Governmental Affairs) έχει μπει σε καινούργια, αχαρτογράφητα νερά, μετά τις ραγδαίες αλλαγές των τελευταίων μηνών (εκλογή Trump, Brexit κλ).  Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι τεχνικές της επικοινωνίας συνεχίζουν να είναι σε αναβρασμό. Κάτι που δεν οφείλεται μόνο στις τεχνολογικές εξελίξεις και τα social media, αλλά και στις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, που τους επηρεάζει η ανασφάλεια, η αναζήτηση οικονομικών λύσεων ή ιδιαίτερων εμπειριών.

Αυτά είναι μερικά από όσα είχα την ευκαιρία να συζητήσω στα γραφεία της Edelman στη Νέα Υόρκη και να ενημερωθώ για τα στοιχεία ερευνών που καταγράφουν τις εξελίξεις και τις απόψεις ειδικών με εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει τις διεθνείς εταιρείες επικοινωνίας σε αναδιατάξεις των δυνάμεών τους. Από την άλλη πλευρά, τα brands οργανώνουν την επικοινωνία τους με βάση το πώς διαθέτουν την προσοχή τους οι καταναλωτές και τις εξελίξεις στα media.

Στον τομέα των Public Relations, τουλάχιστον οι αυτόνομες εταιρείες όπως η Edelman, ενισχύουν τη θέση τους προσφέροντας ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών και ενισχύοντας την επιρροή τους χάρη στη δυνατότητα να χειρίζονται υποθέσεις crisis management και να παράγουν δημιουργικές ιστορίες και περιεχόμενο (creative content).

“Το μόνο που μπορούν πλέον να ελέγχουν τα brands είναι το δικό τους content” μου ανέφερε ο Brian Ellner, director της Edelman, στη συζήτηση που είχαμε στα γραφεία της μεγαλύτερης διεθνούς εταιρείας PR, στη Νέα Υόρκη. “Εξακολουθεί να έχει αξία η δημοσιότητα, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις εξελίξεις στα media. Λόγου χάρη, έχουν αυξηθεί οι φωνές τον τελευταίο καιρό που δηλώνουν ότι η TV είναι σε δραματική πτώση. Μερικοί λένε ότι είναι νεκρή”.

Αλλάζουν πολλά μαζί στο σκηνικό και αυξάνονται οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι εταιρείες επικοινωνίας.  Ζούμε εποχές που έχει κατ’ εξοχήν εφαρμογή η ρήση του Δαρβίνου “Σε καιρούς μεγάλων αλλαγών, δεν υπερισχύουν οι πιο δυνατοί ή οι πιο έξυπνοι, αλλά οι πλέον προσαρμοστικοί”.

Subscribe to our newsletter