Ένας Ελέφαντας που κοντράρει την εξάρτηση από το αλκοόλ

Ο Αλέξης Σταμάτης διαπίστωσε τη σοβαρότητα της εξάρτησης από το αλκοόλ όταν , μετά από την έκδοση δύο ποιητικών συλλογών, θέλησε να γράψει ένα μυθιστόρημα. Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90. ‘Το μυθιστόρημα είναι κατασκευή, θέλει εργατοώρες’ είπε ο συγγραφέας, ο οποίος τότε αποφάσισε να επιχειρήσει απεξάρτηση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης δέχτηκε αμέσως να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη εκδήλωση όταν τον προσκάλεσε η επικεφαλής των ‘Νηφαλίων’ Σιμώνη Ξανθογιώργου, γιατί θεωρεί κρίσιμη τη μάχη κατά του αλκοολισμού. Ο Γ. Μπουτάρης αντί να μιλήσει για τον εαυτό του προτίμησε να διαβάσει το κείμενο που έγραψε μια συνεργάτης του στο δήμο, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει τον αδελφό της να ξεφύγει από την εξάρτηση.

Η Σ. Ξανθογιώργου μίλησε για τη δύσκολη μάχη της απεξάρτησης που μπορεί να γίνει αποτελεσματική με την κατάλληλη εξωτερική βοήθεια.

Η ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη ‘Ο έβδομος Ελέφαντας’.

Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλουν ώστε να γίνεται υπενθύμιση του ότι η μη ορθολογική χρήση του αλκοόλ αποτελεί κίνδυνο: σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις καθώς δεν υπάρχουν επίσημες έρευνες, έχει αυξηθεί στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Οι ‘Νηφάλιοι’ αλλά και δημόσια πρόσωπα όπως ο δήμαρχος Γ.Μπουτάρης και ο συγγραφέας Αλ. Σταμάτης είναι από εκείνους που όχι μόνο υπενθυμίζουν τη σιωπηρή απειλή, αλλά και δείχνουν εμπράκτως ποιος είναι  ο δρόμος της συνετής χρήσης ή ακόμα και της μάχης κατά μιας εξάρτησης.

Subscribe to our newsletter