Ριζικές αλλαγές στη χρήση media

Έρευνα της Edelman και του Reuters.

Το 57% στην Ελλάδα αποφεύγει τις ειδήσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό διεθνώς

Πόλωση:  οι πολίτες προτιμούν ολένα και περισσότερο τη χρήση Μέσων που συμφωνούν με τις απόψεις τους. Στις ΗΠΑ συναντάται μια από τις πιο ακραίες καταστάσεις, όπου τους New York Times διαβάζουν μόνο 7% (αυτοχαρακτηριζόμενοι) δεξιοί και το Fox News βλέπουν μόνο 9% αριστεροί. Σε λίγες μόνο χώρες όπως Νορβηγία, Ολλανδία υπάρχουν αρκετά Μέσα που καλύπτουν το μεσαίο χώρο.

Αποχή και αδιαφορία: Το 29% παγκοσμίως παραδέχεται ότι δεν παρακολουθεί ειδήσεις, με κύριες δικαιολογίες ότι τους χαλάνε τη διάθεση ή ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Η Ελλάδα είναι πρώτη στον πίνακα των χωρών που αποφεύγουν τις ειδήσεις με ποσοστό 57% (το ίδιο ποσοστό με Τουρκία), ενώ στην Ιταλία είναι 28% και στην Ιταλία 27%.

Άνοδος των messaging apps: επειδή τηρούν το privacy και δεν φιλτράρουν. Μειώνεται η χρήση των social media ως πηγών ειδήσεων, είτε από το φόβο των fake news, είτε –λέει το 24% – γιατι δεν ξεχωρίζουν τα γεγονότα από τη φαντασία.

Εμπιστοσύνη στα media: περί το 20% σε Βρετανία, Γαλλία, γύρω στο 30% στη Γερμανία, στην Ελλάδα 23%. Η έλλειψη εμπιστοσύνης αποδίδεται στην επιρροή των business και της πολιτικής στη θεματολογία των media. Στην Ελλάδα μόνο το 6% θεωρεί ότι τα media δεν επηρεάζονται από την πολιτική ή τις business, που είναι το μικρότερο ποσοστό παγκοσμίως.

Πρόσβαση στα media: δύο στους τρεις το κάνουν μέσω socialmedia ή μηχανές αναζήτησης. Μόνο ένας στους τρεις ψάχνει απευθείας στα media.

Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι το 36% στην Ελλάδα, κατά την έρευνα του Reuters, χρησιμοποιεί Ad Blocker.

H έρευνα Trust Barometer 2017 της Edelman βρήκε ότι η πηγή «ένα άτομο» σαν και μένα’ είναι αυτή που εμπιστεύεται το κοινό περισσότερο για πληροφόρηση, στο ίδιο επίπεδο με την εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Ο πρόεδρος της Communication Effect Στ. Χαϊκάλης σημειώνει «εφόσον οι καταναλωτές έχουν πιο ψηλά στην ενημέρωσή τους τη γνώμη άλλων καταναλωτών ή των εργαζομένων μιας εταιρείας, τα brands οφείλουν να αξιοποιήσουν αυτές τις πηγές για πιο αποτελεσματική επικοινωνία και προκειμένου να σπάσουν τις φούσκες της πληροφόρησης.»

Subscribe to our newsletter