Και πάλι στα θρανία με παραγωγούς κριθαριού!

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για γεωργικές εργασίες, καλλιέργειες, σοδιά; Για τους περισσότερους, οι παραπάνω λέξεις είναι συνυφασμένες με το χωριό ή τον τόπο καταγωγής μας και με εικόνες ανθρώπων που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Με αυτές τις σκέψεις και εικόνες, βρεθήκαμε ξανά ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν και ασχολούνται με τη γη και συγκεκριμένα με την καλλιέργεια του κριθαριού. Πιο συγκεκριμένα, παρακολουθήσαμε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε παραγωγούς κριθαριού.  Τα σεμινάρια διοργάνωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας που υλοποιεί.

Τι θέμα θα μπορούσαν να έχουν τα σεμινάρια αυτά και πόσο ενδιαφέρον θα είχαν για τους ίδιους τους παραγωγούς; Γιατί μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θεωρεί τόσο σημαντική την κατάρτιση και εκπαίδευση των παραγωγών που της δίνουν το κριθάρι τους και επενδύει σε αυτή μέσα μάλιστα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα; Ας δούμε τι μάθαμε!

Όπως μας είπαν παραγωγοί που παρακολούθησαν τα σεμινάρια η εκπαίδευση  είναι κάτι που τους ενδιαφέρει πολύ καθώς τους βοηθά να βελτιώνουν την απόδοση της δουλειάς τους.  Ήδη μέσα από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, τους παρέχεται η απαραίτητη τεχνογνωσία και υποστήριξη, ωστόσο το να λαμβάνουν επιπλέον συμβουλές από έμπειρους και καταρτισμένους καθηγητές για θέματα λίπανσης, απόδοσης της καλλιέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος ακόμα και χρήσης της τεχνολογίας στην παραγωγή είναι πολύ σημαντικό για αυτούς ενώ επιθυμούν να γίνεται όλο και πιο συχνά.

Η μέχρι τώρα πορεία τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, στηρίζονταν στην εμπειρία που αποκτούσαν τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο στις μέρες μας αναζητούν υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας ειδικά όταν λόγω των οικονομικών συγκυριών καλούνται να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους σε νέα δεδομένα.  Συνεπώς, ενδιαφέρονται να μαθαίνουν για νέες ποικιλίες και τεχνικές ώστε να καλυτερεύουν την απόδοση των καλλιεργειών τους και κατ’ επέκταση τις οικονομικές απολαβές τους. Επίσης, μέσα από τα συγκεκριμένη εκπαίδευση λαμβάνουν πλέον και επιχειρηματικές συμβουλές  που θα τους βοηθήσουν στην περαιτέρω εξέλιξή τους.

Κάτι που μάθαμε ακόμα ήταν το ότι για να μπορέσει κάποιος να ασχοληθεί με την σποροπαραγωγή θα πρέπει να έχει πτυχίο γεωπονικής. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ανάμεσα στους παραγωγούς ξεχωρίσαμε τον 20χρονο Πέτρο, φοιτητή Γεωπονικής ο οποίος σε συνάρτησή με τις σπουδές του βοηθά την οικογενειακή επιχείρηση με κύριο αντικείμενο τη σπορά μαζί με τον 24 χρονών Χρήστο, με τον οποίο είναι φίλοι και συνεργάτες.

Οι δύο νεαροί τόνισαν ότι δύσκολα στις μέρες μας οι συνομήλικοί τους ασχολούνται με τη γεωργία ακόμα και αν τα ποσοστά της ανεργίας μεγαλώνουν καθημερινά ενώ οι ίδιοι δεν θα άλλαζαν με τίποτα την εργασία κοντά στη φύση.

Με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων και έχοντας πάρει πλέον το δρόμο της επιστροφής, γεμίσαμε όμορφες εικόνες και συμμετείχαμε σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με γνήσιους ανθρώπους που είναι κοντά στην ελληνική ύπαιθρο. Είδαμε με πόση αγάπη ξεκινάει το ταξίδι της αγαπημένης μας μπίρας μέχρι να φτάσει στα ποτήρια μας και νιώσαμε αισιοδοξία καθώς αντιληφθήκαμε πως με τόση διάθεση για μάθηση και δημιουργία, υπάρχει μέλλον στον τομέα της γεωργίας.

Αγγελική Δανηλάτου

Subscribe to our newsletter