Τα smartphones ‘πολιορκούν’ το marketing

To 63% των επαγγελματικών emails‘ανοίγονται’ από κινητές συσκευές (smartphones, tablets). Tα smartphones και η έννοια του mobility, επηρεάζουν και αλλάζουν το marketing.

Από την διαφήμιση, μέχρι την δομή του site, την μορφή του content, ακόμα και τον τρόπο οργάνωσης μιας εκδήλωσης, όλα αυτά –υποχρεωτικά- πρέπει να προσαρμοστούν στην εποχή της κυριαρχίας του mobility και του smartphone.

Η παρουσίαση του διευθύνοντος συμβούλου της Communication Effect στο τελευταίο Mobile Awards Forum, έδωσε μια ευκαιρία να αναφερθούν μια σειρά θέματα όπου διασταυρώνεται το mobility και το marketing.

Οι αλλαγές όμως είναι βαθύτερες και η πίεση που δέχεται το marketingισχυρότερη. Οι δυνατότητες που έχει δώσει η τεχνολογία, με το smartphone να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παρατηρούμε ορισμένες δυναμικές τάσεις: στενότερη συνεργασία των τμημάτων sales, marketing customer support των brands. Δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια των silos. To Real Time Marketing υποχρεώνει πχ να υπάρχει στενή επαφή των πωλήσεων με το customer support και την ομάδα που διαχειρίζεται τα social media.

 

Το mobility στην επίθεση

Παρά την ισχυρή ύφεση της αγοράς κατά τους τελευταίους μήνες, το τμήμα Mobile Applications της εταιρείας Entersoft γνωρίζει αύξηση των νέων έργων, που φθάνει το 40%. Οι εταιρείες με δίκτυο λιανικής επενδύουν σε Mobile Apps, για την αυτοματοποίηση των πωλήσεων (Mobile Sales Force Automation).
Οργανισμοί συναλλαγών όπως η Visa, ασχολούνται πλέον σχεδόν αποκλειστικά στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών συναλλαγών και κυρίως μέσω κινητών συσκευών. Το ‘ηλεκτρονικό πορτοφόλι’ V.me και οι ανέπαφες συναλλαγές ή συναλλαγές μέσω κινητών, είναι μια φυσική προσαρμογή για να έχει ο πολίτης και ο χρήστης άμεση εξυπηρέτηση και μια ικανοποιητική εμπειρία.

 

Η προσαρμογή των marketing agencies

Οι εταιρείες επικοινωνίας και υπηρεσιών marketing, αντιμετωπίζουν εξαιτίας του mobility καινούργιες προκλήσεις. Όροιόπως ‘mobile first’, ‘mobile centric’, ‘mobile only’, δείχνουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν. Εξειδικευμένα στελέχη και ρήξη (disruption) με παραδοσιακές πρακτικές της επικοινωνίας και προσήλωση σε έννοιες όπως το user experience και το customer journey.

 

Στο πρακτικό επίπεδο:

1. Συνειδητοποίηση ότι τα τμήματα sales, marketing, customer supportπρόκειται να έχουν, μετά 1-2 χρόνια, μεγαλύτερο budget τεχνολογίας απότι η διεύθυνση πληροφορικής

2. Το smartphone είναι πλέον η πρώτη οθόνη και όχι η τρίτη (μετά την τηλεόραση και τον υπολογιστή)

Αυτές οι πέντε τάσεις στο mobile marketing δείχνουν το δρόμο που θα είναι μακρύς, γοητευτικός, αλλά και οδυνηρός για όσους αργήσουν να τον ακολουθήσουν.

 

Κατεβάστε από εδώ την παρουσίαση.
Subscribe to our newsletter