‘Όπως τα πουλιά πετάνε, έτσι οι άνθρωποι λένε ιστορίες’ διάβασα κάπου. Από τον Όμηρο στις μέρες μας η αφήγηση ιστοριών είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, από την καθημερινή δράση μέχρι την τέχνη.
Την φετινή χρονιά σε κάθε τρεις φράσεις που ακούμε από τους ειδικούς της επικοινωνίας περιλαμβάνεται οπωσδήποτε μια αναφορά στο storytelling και στο content management (διαχείριση πληροφοριακού περιεχομένου). Όταν λέμε content μην πάει το μυαλό σας μόνο σε κείμενα. Βίντεο, φωτογραφίες, γραφιστικά και ο συνδυασμός τους είναι αυτά που τραβάνε την ανθρώπινη προσοχή και κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά της επικοινωνίας, σε έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο όπου το πιο ‘ακριβό’ πράγμα είναι η ανθρώπινη προσοχή.
Οι πιο συστηματικοί μελετητές του Ομήρου βρίσκονται, όχι τυχαία, στο Χόλυγουντ. Θά έχουμε πολλά να πούμε τους επόμενους μήνες για το storytelling και την δημιουργία content. Όχι μόνο από επαγγελματικό ενδιαφέρον αλλά και επειδή αγαπάμε την αφήγηση ιστοριών, είναι στο κύτταρό μας. Αυτό ‘αναπνέουμε’ όταν έχουμε ένα μολύβι και λίγο χαρτί, τη φωτογραφική του κινητού μας ή –οι πιο μερακλήδες- μια κλασσική φωτογραφική μηχανή. Είμαστε τυχεροί που έχουμε δυναμικούς συνεργάτες στο γραφιστικό σχέδιο, όπου μέσα από την τέχνη τους ‘ακουμπάμε’ σε σκίτσα, δημιουργικά, infographics και ‘περνάμε’ 1.000 λέξεις, μέσα από μια εικόνα.
Η επικοινωνιακή ουσία της αφήγησης ιστοριών εντοπίζεται στο ό,τι λέει το μήνυμα κάποιου, όχι με ένα σλόγκαν αλλά με περισσότερα λόγια/εικόνες, που δεν ‘μιλάνε’ μόνο αλλά προκαλούν σε διάλογο. Διάδραση και ο λόγος περνάει σε εκείνην/εκείνον που κάποτε αποκαλούσαμε ‘κοινό’ και ‘ακροατή’, αυτόν που από δέκτης έγινε με το σπαθί του και πομπός.
Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή των παραπάνω είναι η φετινή καμπάνια των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, που επικοινωνούν μέσα από ιστορίες μαθητών (τα στοιχεία βασίζονται σε υπαρκτούς μαθητές/μαθήτριες, χωρίς να αναφέρεται το πραγματικό τους όνομα).