Βραβείο, γιατί η τόλμη δεν ήταν ρίσκο για την «Ωδή στη Λέσβο»

Διπλά τυχερή η Communication Effect!

Στις εποχές μας η τόλμη πρέπει να επιβραβεύεται. Ειδικά αν η τόλμη προέρχεται από το χώρο των εταιρειών, ένα χώρο που μέχρι πρόσφατα απόφευγε να έχει κάποια σύνδεση με θέματα που κάποια μερίδα του κοινού τα αντιμετωπίζει αρνητικά ή με καχυποψία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το χρυσό βραβείο που απονεμήθηκε στο Johnnie Walker και στη Diageo στα φετινά Ermis awards, που διάλεξαν τη στάση αλληλλεγγύης των κατοίκων της Λέσβου προς τους πρόσφυγες για να την προβάλουν στο παγκόσμιο κοινό.

Η ομάδα της Communication Effect ήταν ιδιαίτερα τυχερή, διπλά τυχερή που συμμετείχε στην επικοινωνία του σχετικού βίντεο που κατέγραψε την ανθρωπιά των κατοίκων της Λέσβου. Πρώτα απ’ όλα γιατί μέσα από αυτή την ενέργεια που «βγήκε στον αέρα» τον περασμένο Σεπτέμβρη, είδαμε στην πράξη αυτό που συστήνει η Edelman και η ομάδα μας στις εταιρείες: να πάρουν θέση σε κοινωνικά θέματα. Έχει μεν ρίσκο, αλλά παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο οι εταιρείες που μένουν «σιωπηλές».

Ήμασταν επιπλέον τυχεροί γιατί αυτό το βίντεο ήταν μια γεναιόδωρη προβολή της Ελλάδας (και της Λέσβου) στο παγκόσμιο κοινό.

Η Επιτροπή απένειμε το βραβείο στο Johnnie Walker και στη Diageo:

  • Για το ρίσκο που ανέλαβε η εταιρεία να συνδεθεί με την προσφυγική κρίση και να βγάλει μία τέτοια καμπάνια στον αέρα, την εποχή που το θέμα γινόταν ολοένα και πιο δύσκολο, ενώ πολλοί Οργανισμοί και επιχειρήσεις απέφευγαν τη σύνδεση με ένα τέτοιο ζήτημα
  • Για την ξεκάθαρη θέση της, σχετικά με την ανάγκη οι κοινωνίες να προοδεύουν ακόμα και μέσα από δύσκολες καταστάσεις
  • Για την προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας λιγότερο προβεβλημένης διάστασης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, όταν σε πολλές χώρες (π.χ. στην Ευρώπη) κυριαρχούσε μια αντίληψη που δεν ήταν θετική για τη χώρα μας
  • Για την εξαιρετική αποδοχή από το κοινό. Το δημοφιλέστερο βίντεο σε views για το Johnnie Walker σε παγκόσμιο επίπεδο και προβολή ενός ελληνικού νησιού που είχε ανάγκη μια τέτοια προβολή

Στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν τι σημαίνει αλληλεγγύη. Με αυταπάρνηση, δύναμη, θέληση και αγάπη, βοήθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο νησί τους. Ο Σύριος σκηνοθέτης Talil Derki με την υποστήριξη του Johnnie Walker και της εταιρείας Diageo, παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ «Ωδή στη Λέσβο». Μία ιστορία ευγνωμοσύνης προς τους κατοίκους της Λέσβου και ελπίδας για την ανθρωπότητα. Μια ιστορία που μάς εμπνέει να συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη, ειδικά υπό αντίξοες συνθήκες. Μέσω του odetolesvos.gr  πήγε μήνυμα από την Ελλάδα αλλά και το παγκόσμιο κοινό στους κατοίκους του νησιού.

Το κεντρικό βίντεο της καμπάνιας είχε περίπου 10 εκατομμύρια views και είναι πλέον το δημοφιλέστερο βίντεο του Johnnie Walker. Το δεύτερο στη σειρά έχει περίπου τα μισά views! Συνολικά όλα τα βίντεο ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια views σε όλο τον κόσμο. Εκτενείς αναφορές στην καμπάνια και στο video, τόσο για τη δημιουργική διάσταση όσο και για την τόλμη, έγιναν από διεθνή Μέσα όπως Adweek, Telegraph, Guardian, Business Insider.

Subscribe to our newsletter