Η ιστορία του ‘Συν Αθηνά’, η επιτυχία και ένα στοίχημα

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013 7μμ, στην οδό Αθηνάς στο σημείο της αγοράς, περί τα 25 άτομα μέσα στην πολύ υψηλή ζέστη καθαρίζουν ‘υπολλείμματα’ που συσσωρεύονταν επί 10ετίες. Η δράση είχε οργανωθεί από το ‘Συν Αθηνά’ που είχε εγκαινιασει την πλατφόρμα του λίγες μέρες πριν (10 Ιουλίου) και συμμετείχαν ομάδες πολιτών , λίγοι καταστηματάρχες. Ακτιβισμός, εθελοντισμός με την ομπρέλα μιας ψηφιακής πλατφόρμας, που είχε στόχο να οργανώσει τις πρωτοβουλίες επιμέρους ομάδων και οργανώσεων.

Ακολούθησαν 10δες πρωτοβουλίες, δράσεις, παρεμβάσεις, που πορεύονταν με βάση το όνειρο κάθε campaigner στις μέρες μας: μαγιά από 4-5 οραματιστές που πατάνε στη γη, συνεργασία με 6-7 δραστήριες οργανώσεις ποικίλων κατευθύνσεων και ένα ψηφιακό οικοσύστημα, που κινητοποιεί πολίτες κατά περίπτωση και ανά ενδιαφέρον.

Και τώρα ήλθε η εξαιρετική επιτυχία της βράβευσης της Αθήνας από το Ίδρυμα Bloomberg, ως μιας από τις 5 πιο καινοτομικές πόλεις της Ευρώπης, που –χάρη στο ‘Συν Αθηνά’- έχει υλοποιήσει ένα project άξιο να διαδοθεί και σε άλλες πόλεις του κόσμου. Ένα βραβείο που συνοδεύεται από 1 εκατ. ευρώ, ένα απίστευτα μεγάλο ποσόν σε σύγκριση με το μικρό ποσόν που αποτέλεσε την εναρκτήρια επένδυση στην δημιουργία και αρχική λειτουργία του ‘Συν Αθηνά’.

Σε αυτό το βραβείο προβάλεται ένα ‘παρασκήνιο’ κάποιων δράσεων, που συνέβαλαν στο να μείνει όρθια η πόλη τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, της μεγάλης απογοήτευσης και της ευρείας αναστάτωσης. Μικρές ομάδες με ρομαντισμό και άγνοια κινδύνου, κατάφεραν να οργανώσουν δράσεις, που πρόβαλαν την Ελλάδα στο εξωτερικό κόντρα στην τερατώδη δυσφήμιση και ‘ανέβασαν’ την ψυχολογική διάθεση χιλιάδων πολιτών στο εσωτερικό, που έψαχαν από κάπου να κρατηθούν.

Τέτοιες μικρές νίκες απομάκρυναν την έκβαση ενός ‘ακύρηχτου πολέμου’. Στο τέλος της τετραετίας, έχει μείνει λιγότερος ρομαντισμός αλλά είναι ζωντανές οι μικρές νίκες, που ήταν μεγάλο βάλσαμο. Η επόμενη τετραετία θα είναι εξίσου σημαντική, καθώς δεν θα αρκούν τα οράματα αλλά η σκληρή αποτίμηση ως προς το αν θα δοθούν λύσεις στην πόλη, στους πολίτες που τους στερεύουν οι εφεδρείες. Η οργανωμένη Πολιτεία και οι συλλογικότητες δεν θα μπορούν να αρκεστούν στον ενθουσιασμό μικρών ομάδων και μεμονωμένων πολιτών.

Συγχαρητήρια στους 3-4 οραματιστές του ‘Συν Αθηνά’ και σε εκείνους που τους υποστήριξαν εμπράκτως. Δημιούργησαν μια Καλή Πρακτική, που η αξία της θα είναι κυρίως στο αν θα επεκταθεί και θα πολλαπλασιαστεί στο εσωτερικό μιας πόλης και μιας χώρας που έχει μπροστά της αμέτρητες προκλήσεις.

Κάποια επιπλέον στοιχεία για την λειτουργία του ‘Συν Αθηνά’ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Subscribe to our newsletter